NUNS, NDNV i LP: Nikolić svesno ugrožava lokalne medije

1
1980

nrb9e8qu copy

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija Lokal pres (LP) podržavaju javni protest kragujevačkih novinara i njihov zahtev da Grad Kragujevac što pre raspiše konkurs za projektno sufinansiranje medija. Tri udruženja apeluju na novi saziv Skupštine Kragujevca da od gradonačelnika zahteva da hitno raspiše konkurs za sufinansiranje medijskih projekata od javnog značaja.

NUNS, NDNV i LP smatraju da gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić svesno ignoriše zakonom propisanu obavezu lokalne samouprave da budžetskim novcem sufinansira medijske sadržaje u javnom interesu. To je Nikolić nedvosmisleno potvrdio i u jučerašnjem razgovoru sa predstavnicima kragujevačkih medija u kojem su učestvovali i predstavnici NUNS-a, NDVN-a i LP-a.

Posle protesta ispred gradske skupštine, predstavnici medija ponovili su gradonačelniku zahtev da Grad konačno raspiše javni konkurs za medijske projekte. Nikolić je, međutim, uporno ponavljao da u budžetu nema novca za medije, iako su za to planirana sredstva u iznosu od 80 miliona dinara.

Predstavnici medija su podsetili gradonačelnika da je više puta, ove kao i prošle godine, javno obećao da će konkurs biti raspisan. Podsetili su ga i da je Kragujevac jedini grad u Srbiji koji ne sufinansira medijske projekte, te da je na razne načine, na netransparentan način, grad izdvojio desetine miliona dinara za Radio televiziju Kragujevac, diskriminišući tako sve ostale lokalne medije. Ukazali su mu  i da su svesni finansijskih problema Grada, ali i da je uprkos tome nedavno raspisan konkurs za oblast kulture, te da je jasno da gradonačelnik lično ignoriše medije, izuzev RTK, i da tako najdirektnije ugrožava pravo građana na svestrano informisanje.

Gradonačelnik je u susretu sa kragujevačkih urednicima i novinarima i predstavnicima medijskih i novinarskih udruženja, pored namernog ignorisanja zakonskih obaveza, demonstrirao i zabrinjavajuće nepoznavanje medijske legislative, kao i potpuno odsustvo svesti o ulozi medija u društvu i demokratskim procesima.

Takav odnos prema medijima suprotan je ne samo domaćem zakonodavstvu već i međunarodnim konvencijama i direktivama o slobodi izražavanja i informisanja, kao i o medijskom pluralizmu.

FOTO: Duško Đorđević

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime