NS: Vlast SNS u Kragujevcu – godine koje su pojeli skakavci

2
460

Gradski odbor Nardone stranke u Kragujevcu osvrnuo se na rezultate vladavine Srpske napredne stranke u Kragujevcu. Saopštenje te političke organizacije prenosimo u celosti:

“Osam godina je prošlo od kako je Srpska napredna stranka došla na vlast u gradu Kragujevcu. Osam godina je prošlo od onog, sad već čuvenog, zajedničkog karantina u hotelu u Končarevu, kada je i simbolično počelo nezadrživo propadanje grada Kragujevca, grada koji je, nestručnim vođenjem i upravljanjem, od nekadašnje Miloševe prestonice  spao na nivo palanke.

Za tih osam godina, svi veći i važniji projekti zaobišli su Kragujevac, a najbolji primer ukupne štete koju je SNS napravila prema Kragujevcu ogleda se u Planu razvoja Srbije do 2035.godine,  gde se naš grad spušta za jednu lestvicu niže.

Poslednje u nizu je maćehinski odnos države prema Fiat-u, a time, i ovom gradu. Sećamo se slavodobitnog saopštenja kragujevačkih naprednjaka odmah nakon potpisivanja ugovora sa Stelantisom, kada se sa neskrivenim oduševljenjem dolazak Stelantisa predstavio kao posao veka za naš grad. Naravno, tom prilikom nije propuštena šansa da se predsedniku dobrano zahvale za sve što čini za Kragujevac. Sada, posle najnovijih dešavanja, pitamo se da li kragujevački SNS i dalje u istom euforičnom raspoloženju i da li je zahvalnost predsedniku jednako velika, naročito posle njegovih poslednjih izjava o nemešanju države u problem kragujevačkih radnika. Naravno, u situaciji kada država ima značajan udeo u vlasništvu fabrike, skandalozno je reći da se država neće mešati, jer ako se ne mogu zaštiti osnovna prava radnika, čemu onda udeo u vlasničkoj strukturi i ogromna ulaganja sve ove godine? Naravno, nadamo se da će se uskoro naći pozitivno rešenje za radnike, jer ponuda koja je dobijena od novog vlasnika fabrike je apsolutno neprihvatljiva i ponižavajuća.

Istovremeno, čini se da kragujevački naprednjaci imaju važnija posla. U jučerašnjem saopštenju zdušno su se potrudili da građanima grada Kragujevca dočaraju svoje oduševljenje što su na polaganje zakletve, dragog nam predsednika, gledali iz prvog reda. Iskreno se nadamo da su tu blizinu iskoristili da zamole nezainteresovanog predsednika da preispita svoje stavove u vezi sa problemom radnika FIAT-a no sigurni smo da se to nije dogodilo.

Predsednik GrO Narodne stranke dr Predrag Delić nabrojao je nekoliko komunalnih i infrastrukturnih problema grada Kragujevca, koji su direktni rezultat pogubne vladavine Napredne stranke u ovom gradu:

Ulice su u nikad gorem stanju i kada se vrši sanacija, to se ne radi na adekvatan način, te nakon prvih kiša opet dolazi do pojavljivanja udarnih rupa. Kao ulice, ni trotoari nisu u mnogo boljem stanju. Poslednja kiša nam je pokazala da je i kišna kanalizacija u upitnom stanju, pa čak i u užem centru grada, a sećamo se svi dobro priča da će se ovi problemi rešiti. Naravno, ostalo je na priči i dalje se od toga nije odmaklo.

Govorilo se o severnoj obilaznici kao velikom kapitalnom projektu koja još nije ni započet i pitanje je da li će uskoro i biti.

Pojedini projekti koji su započeti nisu ugledali svetlost dana i mislimo da gradska vlast nema rešenje za iste. Pravi primer toga je gradska tržnica. Koliko dugo se radi i dokle se stiglo svedoci su građani Kragujevca. Za sada je grad, odnosno JKP Šumadija utrošila blizu 1.8 miliona evra. Upozoravali smo i pre nego što se ušlo u ovaj projekat da će to biti pogrešna odluka, da sam tender za ovaj posao nije bio dovoljno transparentan. Za urušavanje dela tržnice jedini smo podneli i krivične prijave, a ishod te prijave se još uvek ne zna. U vezi sa tim, postavljamo pitanja Nikoli Dašiću da li je urađena koleterala, odnosno da li je skinuta menica sa naše tržnice i da li će zaista građani Kragujevca da plaćaju dodatnih 50 miliona zbog neozbiljnosti i nestručnosti prilikom izvođenja radova na Tržnici ?

Da zaista imamo nesposobnu gradsku vlast koja nije dorasla vođenju jednog grada poput Kragujevca, pokazuje i posao sa rekonstrukcijom fasada u centru grada. Više od godinu dana stoje zaštitne mreže i nije odmaklo dalje od početka.

Takođe, bez bilo kakve ozbiljne javne rasprave, došlo se do projekta rekonstrukcije gradskog trga Radomir Putnik, koji nije ni započet, a posao dodeljen firmi koja i nije bila najpovoljnija na tenderu.

Sa tim u vezi, pozivamo gradonačelnika Nikolu Dašića da objasni građanima grada Kragujevca kome je u interesu da posao vredan 4-5 miliona evra se dodeli firmi koja je ponudila 10 miliona?

Ne zaboravimo ni pompeznu najavu izgradnje 100 autobuskih stajališta. Svedoci smo da tih stajališta nema, a stajalište u koje je uloženo 25.000 evra kod Ureda nije u funkciji. Podsećamo da je JKP imala odobren povoljan investicioni kredit, a nisu uspeli za tri godine ni da otpočnu izgradnju.

Takođe, moramo da skrenemo pažnju na sve češći manir kod naših gradskih čelnika, a to ukrupnjavanje preduzeća, pod izgovorom boljeg funkcionisanja. Naravno, jedini pravi razlog za tako nešto je kreditno zaduživanje. Opet, kada se dođe do toga da se ta kreditna sredstva ne mogu vraćati, gradska vlast pribegava svom dobro oprobanom receptu, tj. pokušava da minus nadomesti preko leđa građana. To se upravo dešava ovih dana sa proširivanjem naplate parkinga na zone grada u kojima se do sada nije vršila naplata –Aerodroma, a kako smo saznali, uskoro će se sa naplatom parkinga krenuti i na Vašarištu. U skladu sa tim, Narodna stranka zalagaće se u budućnosti da se preduzećima koja sada funkcionišu u sklopu JKP Šumadija vrati samostalnost.

Uz to, želimo da se dotaknemo teme koja godinama muči grad Kragujevac, a to je nerešeno pitanje gradske deponije. Grad Kragujevac zaslužuje deponiju sa savremenim reciklažnim centrom, ali i pored brojnih najava, još uvek se ništa uradilo po tom pitanju.

Na kraju, postavljamo pitanje šta je sa opštom bolnicom i da li je gradu potrebna? Mi u Narodnoj stranci smatramo da i o tome mora što pre da se razgovara i da je Opšta bolnica neophodna Kragujevcu.

SNS vlast je pogubno delovala na grad Kragujevac i krajnje je vreme da se nešto uradi, a mislimo da su vanredni lokalni izbori najbolje rešenje, jer gradska vlast koja se od investicionih projekata može pohvaliti samo skejt parkovima, zaslužuje da ode što pre”, poručuju iz kragujevačkog odbora Narodne stranke.

2 KOMENTARI

  1. Prilično ste bezobrazni u svojoj izjavi. Dašić nije ukrao 5 miliona EVRA na trgu Radomir Putnik. Ukrao je 5 miliona DINARA, a to je ogromna razlika koju ste namerno napravili u cilju da mu naudite. To je maznuo na projektu, a ne na izvođenju radova. Kod izvođenja neće da krade sigurno, pošten je, tako kaže, ali dok ga ne otkriju ponovo.

  2. Ovaj portal je zaista postao mesto dezinformacija ili se prodao politickim protivnicima?
    Danima ispirate usta gradom i objavljujete iskljucivo ono sto vama odgovara ili sto vam plate? Izjave suparnickih stranaka nisu valdine niti su dostojnog i istinitog karaktera! Uzalud dizete frku medju gradjanima jer na aposolutno svaku stvar bilo dobru ili losu,opozicija u nasem gradu ce naci nesku zamerku. Pisete o nestrucnosti radnika Gradskih uprava, pa ova garnitura je bar nesto zapocela!!!

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime