NS: Tržnica preživela okupaciju i bombardovanje, ali ne i aktuelnu gradsku vlast

0
914

Povodom dve godine od podnošenja krivične prijave protiv odgovornih za propuste pri rekonstrukciji gradske tržnice, saopštenjem za javnost oglasio se gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

“Prošlo je tačno dve godine kako je Gradski odbor Narodne stranke podneo krivičnu prijavu protiv svih odgovornih na radovima rekonstrukcije zgrade Gradske tržnice, od investitora preko izvođača radova, kao i lica angažovanog za vršenje stručnog nadzora nad izvođenjem radova.

Osnovano sumnjamo da se prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji Gradske tržnice, sa izradom nadstrešnice i podzemne garaže, odstupilo od urbanističkih uslova gradnje i da nisu ispoštovana pravila struke u smislu važećih standarda i tehničkih propisa, a što je za posledicu imalo urušavanje dela zida objekta od posebne vrednosti, koji je važan deo kulturno – graditeljskog nasleđa grada i predmet je posebne zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Naime, bez detaljnih inženjersko – geoloških istraživanja terena i geostatičkih proračuna, prilikom gradnje podzemne garaže, a što je GrO Narodne stranke zahtevao i pre nego što je započeta rekonstrukcija, nije mogao da se obezbedi temelj susednog objekta, tj. Gradske tržnice. Međutim, geomehanički elaborat i urbanistički projekat od investitora nije ni zahtevan, nakon što su u Gradskoj upravi, vidi čuda, izmenili lokacijske uslove i promenili plan detaljne regulacije.

Odgovor, niti bilo kakvu reakciju, nismo dobili do današnjeg dana. Naravno, to bi bilo nedopustivo u bilo kojoj sistemski uređenoj zemlji, gde se poštuju zakoni, ali u sadašnjoj i ovakvoj Srbiji, posle deset godina SNS vlasti, sve je moguće, jer su pred zakonom svi jednaki, ali opet neki „jednakiji“. Trenutno ne postoji politička volja da se postupi po našoj krivičnoj prijavi, a jedina dobra stvar je što ona nije odbačena, jer je dobro utemeljena, a kada dođe do promene ovog nakaradnog sistema u državi i kad se stvore uslovi, neko će morati da snosi posledice.

Iako sada glumi distanciranost, gospodin Dašić je, u skladu sa svojom tadašnjom pozicijom, i te kako bio uključen u proces odlučivanja i odobravanja ovog projekta. Takođe, gospodin Dašić je bio upoznat i sa činjenicom da je u ovu svrhu uzet kredit od 2,5 miliona evra, za čije obezbeđenje je nad zgradom Tržnice stavljena hipoteka i čije su prve rate stigle na naplatu, a objekat nije ni blizu priveden nameni. Eto još jednog u nizu pokazatelja katastrofalnog odnosa gradske vlasti prema javnim finansijama i novcu građana grada Kragujevca.

Gradski odbor Narodne stranke predlagao je da se rekonstrukcija odloži za neka bolja vremena, kao i da se posao poveri firmi koja ima iskustva u rekonstrukciji ovakvih objekata. Jedna od opcija koju smo predložili je da se pijaca izmesti na prostor kasarne Radomir Putnik, gde ima dovoljno mesta za jednu veliku savremenu pijacu, sa svim potrebnim pratećim objektima, kao i za jednu veliku podzemno – nadzemnu garažu.

Istovremeno, prostor oko Tržnice i Miloševog venca postao bi pešačka zona, jer je kulturno dobro od nacionalnog značaja i kao takav može imati veliku kulturno-turističku ulogu u razvoju grada. To je naša Skadarlija, Baščaršija, Monmartr i on treba da bude povezan, ne samo sa onim čime treba Kragujevac da se ponosi, pozorištem i Prvom gimnazijom, već i sa Kneževim arsenalom, gde treba da budu smeštene sve institucije kulture.

Poražavajuća i tragična je činjenica da je objekat Tržnice, koji je sagrađen 1929. godine, preživeo nemačku okupaciju i kasnije bombardovanje, ali, na žalost, nije mogao i aktuelnu gradsku vlast i njene „sjajne“ ideje.

Svedoci smo ovih dana da gradska vlast, čitaj, vladajuća stranka u ovom gradu, ima važnija posla, „bistreći“ međudržavnu i geostratešku politiku, sve u želji da se dodvori velikom vođi, a devastirani i uništen grad, koji ostavljaju za sobom, ih ni malo ne zanima.

Na kraju, povedeni slučajem Tržnice, te rekonstrukcijom gradskih fasada i stanjem gradskih ulica, „pozivamo i molimo“ gradske vlasti da više ne ulaze u ambiciozne projekte renoviranja objekata u gradu Kragujevcu, jer ne smemo ni da pomislimo šta bi bilo da se krene, kojim slučajem, sa renoviranjem Prve kragujevačke gimnazije, zgrade Miloševog konaka, zgrade Okružnog suda …

Sve govori da je jedino rešenje u tome da opozicija pozove Kragujevčanke i Kragujevčane na proteste i tako “pogura” mehanizme za utvrđivanje odgovornosti u vezi sa trenutnim stanjem i budućnošću gradske tržnice”, saopšteno je iz Narodne stranke.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime