NS: Srbiji su potrebne institucije

0
155

Gradski odbor Narodne stranke Kragujevac čestita svim građanima Srbije Sretenje – Dan državnosti Srbije.

Saopštenje Narodne stranke prenosimo u celosti:

“Danas na Sretenje, Srbija se, sa ponosom i poštovanjem prema precima, seća Sretenja 1804. godine, kada je započeto oslobođenje od Turske, kao i Sretenja 1835. godine, kada je Srbija u Kragujevcu dobila ustav sa najslobodoumnijim i najpravdoljubivijim idejama toga vremena.

Današnje Sretenje treba da nas podseti i na velike misli našeg Jovana Jovanovića Zmaja
„Gde ja stadoh — ti ćeš poći!”
„Što ne mogoh — ti ćeš moći!”
„Kud ja nisam — ti ćeš doći!”
da se ohrabrimo i setimo kuda smo krenuli, gde pripadamo, i šta nam je zadatak da činimo. Dužni smo i našim precima i našim potomcima.

Već 200 godina, Srbija, kao „jedna slamka među vihorove“, idealima ide nebu, a okovima prtisnuta u zemlju, istrajava u stradalništvu, trpljenju i borbi za ravnopravan život među zrelim, slobodnim i stvaralačkim državama Evrope i sveta.
Slavni Ustav iz 1835. godine je trajao manje od dva meseca. NJegov slavni pisac Dimitrije Davidović je po ukidanju ovog ustava pao u nemilost kneza Miloša Obrenovića i do kraja života ostao u siromaštvu. Samo posle 4 godine je i preminuo u svojoj 49. godini života. S druge strane, pobedili su uticaji koji su knezu Milošu objasnili „Miloše, Srbima treba gazda, a ne ustav“.

Danas, posle gotovo 200 godina, Narodna stranka čestita Dan državnosti Srbije, i poručuje „Srbima ne trebaju gazde, Srbiji trebaju institucije”, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime