NS: Puna podrška šumadijskim poljoprivrednicima

0
162

Gradski odbor Narodne stranke u Kragujevcu podržava protest lokalnih poljoprivrednika.

“Suočeni sa nebrigom vlasti, koja godinama u kontinuitetu zanemaruje težak položaj poljoprivrednika i poljoprivredu, kao jednu od strateških grana naše privrede, poljoprivrednici su prinuđeni da ovakvim merama pokušaju da se izbori za bolji tretman države prema njima”, ocenjuju u Narodnoj stranci.

U NS podsećaju da je ta stranka, na sednici Glavnog odbora u junu, donela Program mera za hitnu podršku poljoprivredi, a u cilju obezbeđivanja dostupnosti hrane.

“Te mere sadrže jasne smernice, kojima bi se poboljšao položaj poljoprivrednika i definisala ozbiljna poljoprivredna politika, poput povećanja budžeta za podsticaje i subvencije u poljoprivredi sa 50 na 100 milijardi, kao i da u naredne tri godine budžet za poljoprivredu dostigne nivo od 10 odsto ukupnog budžeta Srbije. Neophodno je da se usvoji i poseban program mera za sve grane poljoprivrede, kao što su ukidanje akcize na dizel gorivo i povećanje subvencija po hektaru sa 8.000 dinara na 16.000 dinara do kraja ove godine, a do kraja 2023. godine, na 24.000 dinara. Imajući u vidu koliki je poljoprivredni potencijal Srbije, jasno je da, nastavkom ovakve pogubne agrarne politike, status poljoprivrednika i poljoprivrede kao strateške grane neće biti unapređen. Neophodna nam je nova agrarna politika, a upravo mere predložene od strane Narodne stranke nude mogućnost za da srpska poljoprivreda prebrodi krizu sa kojom je suočena”, saopšteno je iz Narodne stranke u Kragujevcu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime