NS: Predloženi budžet recesioni, a ne razvojni

0
137

U gradskom odboru Narodne stranke u Kragujevcu smatraju da predlog budžeta grada za 2022. godinu na osnovu planiranih kapitalnih investicija ukazuje da će budžet za tu godinu biti recesionog, a ne razvojnog karaktera.

Saopštenje za javnost Narodne stranke prenosimo u celosti:

“Planirani kapitalni izdaci ukazuju da gradska vlast u svojim strateškim planovima nema izgradnju novih škola, Domova zdravlja, vrtića, FILUM-a, Narodne biblioteke… U nedostatku ozbiljnih kapitalnih ulaganja u nasušne gradske projekte, vlast nastoji da loš rezultat na tom polju kompenzuje kroz sanacije i rekonstrukcije, a bez ulaganja u značajne infrastrukturne projekte, koji bi poboljšali uslove života naših sugrađana.

U prilog ovakvom antirazvojnom karakteru budžeta za 2022. godinu svedoči i izjava Gradskog većnika za finansije, dr Nenada Stanišića da “Kragujevac nema snage za veće investicije”. Zaista ne možemo da nađemo opravdanja da grad koji je privredni, industrijski, zdravstveni, prosvetni, kulturni i sportski centar regiona i kojem gravitira veliki broj stanovnika nema kapaciteta da započne sa realizacijom ozbiljnijih investicija.

Poražavajuće je da je i deo započetih investicija obavijen netransparetnom realizacijom i probijanjem rokova za izvođenje radova. Pravi primer amaterskog pristupa u ovoj sferi predstavlja sraman odnos gradskih vlasti prema rekonstrukciji zgrade Gradske tržnice. U pogledu kreditnih zaduženja u cilju realizacije kapitalnih projekata, želimo da podsetimo građane da je deo kredita iz Evropske banke za obnovu i razvoj namenjen izgradnji autobuske stanice na prostoru “Zastavinog servisa” i dalje nerealizovan. Upitna je bila i sama lokacija izabrana za ovu svrhu, obzirom na mesto gde se decenijama nalazi postojeća autobuska stanica. Takođe, skupa investicija u izgradnju javne garaže u ulici Kneza Miloša pokazuje se kao nerentabilna, uprkos hvalisanju gradskih vlasti o njenoj korisnosti za grad.

Umesto zapomaganja kako se nema snage za ozbiljnije kapitalne projekte, Narodna stranka ukazuje da je neophodno na odgovoran i domaćinski način voditi javne finansije grada i započete projekte realizovati u zadatom roku, na osnovu temeljno pripremljenih projekata osmišljenih od kompetetnih stručnjaka.

U suprotnom, i dalje će se nastaviti sa marginalizacijom Kragujevca, uz enormno plaćanje penala po osnovu neizvršenih obaveza.

Umesto uvećanja sredstava namenjenih kapitalnim projektima, grad kontinuirano uvećava plaćanja po sudskim sporovima, koja su u toku tekuće godine drugim rebalansom budžeta dostigla iznos od ogromnih 420 miliona dinara, pri čemu su ta sredstva odgovornijim upravljanjem mogla da se upotrebe u cilju razvoja grada”, saopšteno je iz kragujevačkog odbora Narodne stranke.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime