Novinari Kragujevca pokrenuli akciju za pomoć kolegi Miroslavu Jovanoviću

0
1831

Novinari Kragujevca su pokrenuli akciju za pomoć kolegi Miroslavu Jovanoviću:

Uvaženi Kragujevčani,

Mi, novinari iz Kragujevca, pokrenuli smo akciju „Solidarno za Miroslava Jovanovića”, koji je 45 godina profesionalno u novinarstvu – bio je dugogodišnji urednik „Svetlosti”, „Nezavisne Svetlosti” i „Kragujevačkih novina” – jer mu se po nalogu javnog izvršitelja od februara zaplenjuje dve trećine penzije. Taj novac odlazi u stečajnu masu „Svetlosti”, koja je ugašena 2011, a prošle godine je i zvanično završen stečajni postupak.

Pre dve godine organizovana je slična akcija i javnom izvršitelju uplaćeno 860.000 dinara. Međutim, ispostavilo se da je time pokrivena samo kamata na 820.000 dinara duga, koliko je presuđeno Miroslavu Jovanoviću da plati „Svetlosti” kao „solidarni udeo” u kaznama zato što je kao urednik odobrio objavljivanje dva autorska teksta i jedno pismo čitaoca 2004. i 2005. godine. Kamata je enormno narasla zbog predugog sudskog postupka od prvostepene do konačne presude, kao i drugih administrativnih procedura. Sve kazne uplatila je firma, ali je „Svetlost” tužila Jovanovića da nadomesti svoj „solidarni” deo, mesec dana pošto je cela redakcija napustila privatizovanu „Svetlost” i  pokrenula „Kragujevačke novine”.

Uporni smo u nameri da našeg kolegu oslobodimo nepravedne globe, da kako znamo i umemo prikupimo oko 900.000 dinara i egzistencionalno ga spasemo, jer bi od skromne novinarske penzije primio samo 14.000 dinara mesečno.

Ako ste u mogućnosti, pridružite se našoj akciji, bili bismo vam veoma zahvalni, jer Miroslav Jovanović – za sve što je učinio za kragujevačko novinarstvo – zaslužuje samo priznanja, a kazne nipošto.

Poseban žiro račun otvoren je kod Credit Agricole banke broj  330-2300102594666-44. (Sa naznakom solidarno za Miroslava Jovanovića).

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime