Novi ambasador Finske posetio Kragujevac

0
913

Novoimenovani ambasador Finske u Srbiji Kimo Lahdevirt posetio je danas Kragujevac i tom prilikom razgovarao sa predsednikom Skupštine grada Miroslavom Petrašinovićem o mogućnostima dalje ekonomske saradnje, posebno u oblasti poboljšanja kvaliteta vazduha. U pratnji ambasadora bili su ekonomski savetnik ambasade Igor Madžarević i predstavnik finske kompanije “Viasala” Nikola Vučković.

“Intenzivnu saradnju ambasade Finske i grada Kragujevca obeležili smo 2017. godine kada su moje kolege povodom stogodišnjice nezavisnosti naše države zasadile drvo jasena i donirale knjige, a danas sam ovde prvi put kako bi razgovarali o poboljšanju kvaliteta vazduha. Preduslov za rešavanje ovog problema je ugradnja sistema praćenja zagađenja a za unapređenje kvaliteta vazduha potrebano je vreme, posvećenost i novac. Kragujevac je jedan od gradova u Srbiji u kome zajedno sa nordijskim zemljama planiramo da organizujemo konferenciju o cirkularnoj ekonomiji, a s obzirom na to da želimo da intenziviramo ekonomsku saradnju posetićemo i Regionalnu privrednu komoru”, kazao je Lahdevirt.

Ovo je prva poseta novoimenovanog ambasadora Finske Kragujevcu.

Kako je kazao predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović, zamena grejnih kotlova sa uglja na gas u gradskoj toplani i skupštinska odluka kojom je način pripreme hrane u centralnom gradskom jezgru, ekstra i prvoj zoni uređen tako da se koristi plin ili električna energija, bile su posebno interesantne partnerima iz Finske.

“Preko svojih uspešnih kompanija čiji se merni instrumenti nalaze i u svemirskim letelicama predstavljena su nam softverska rešenja kojim se identifikuju izvori zagađenosti vazduha, koliko bi ono mogla da traje i šta utiče na zagađenost. Uvidevši da je grad Kragujevac ozbiljan u nameri da se bavi očuvanjem i zaštitom životne sredine ponudili su nam poslovnu saradnju, a na nama je da procenimo da li imamo mogućnosti”, kazao je Petrašinović.

Današnjem sastanku u zgradi Gradske uprave, prisustvovali su i članovi Gradskog veća za zaštitu životne sredine i privredu Stefan Nikezić i Radomir Erić i pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Boris Kovačević.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime