Nova ograda oko srušene “Đurine kuće” (FOTO)

0
739

Kuća u starom jezgru Kragujevca, koja je u XIX veku neko vreme bila dom Đure Jakšića, gotovo da je potpuno srušena. Radnici JPK “Čistoća” danas su čistili oko i u kući i postavili novu ogradu.

Za sada nema informacija kakva će biti namena lokacije na kojoj se kuća nalazi, niti šta znači postavljanje nove ograde, osim da se tako štite prolaznici jer preti potpuno urušavanje.

Objekat u Karađorđevoj ulici već decenijama je u veoma lošem stanju, bio je ograđen i ranije jer je urušavanje moglo da ugrozi bezbednost prolazika.

Kuća u kojoj je Đura Jakšića boravio tokom službovanja u Kragujevcu, dve i po decenije se u urušava i predstavlja ruglo, jer niko o njoj nije vodio brigu. Dugo je bila noćno stecište onih koji prekomerno koriste alkohol i narkotike.

Mediji su se ne tako davno bavili sudbinom tog objekta. Iz tih napisa provejavao je stav istoričara da objekat nije autentičan, odnosno da nema nikakvih istorijskih i arhitektonskih odlika za važnost, kao i da je period u kome je Jakšić u njoj stanovao veoma kratak i nerelevantan, te da se rekonstrukcija ne isplati.

Da kuća doživi ovakvu sudbinu verovatno je kumovala i država jer je, svojevremeno, predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se kuća Đure Jakšića proglasi za spomenik kulture, Republički zavod obio uz obrazloženje da nema dovoljno umetničkih niti istorijskih vrednosti.

Ipak, dobar deo građana Kragujevca imao je i ima drugačije mišljenje, o čemu svedoči i grafit na zidu koji, još uvek, stoji.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime