Nova knjiga: BLUZOM DUŽ LEPENICE

0
1278

Iz štampe je upravo izašla knjiga „Bluz leve obale 2“ autora Jovana Kaleta Gligorijevića, koja predstavlja logičan sled prvog izdanja prethodne knjige. Ovoga puta kroz nove likove, nove događaje, nova i stara mesta, koji su reperi života Kragujevca u drugoj polovini 20. veka i početka novog milenijuma, Gligorijević nastavlja da pripoveda o gradskom životu kroz prisećanja o dragim ljudima, smeštajući ih u autentične događaje i mesta, prepoznatljiva Kragujevčanima, ali na takav način da svaka priča, svaka epizoda zapravo predstavlja univerzalnu priču o srpskim gradovima tog i ovog vremena.

bluz
Toplo, ljudski, sa neskrivenim emocijama Jovan Gligorijević u „Bluzu leve obale 2“ u odeljku koji je nazvan „Od života na svi strani/Prijatelji razbacani/Idu dani“, piše o svojim prijateljima Šaretu, Duletu Pacovu, Ciletu, Gorančetu, Mići Knjižaru.

Odeljak „Svet je ogroman, a mi smo tako mali ili Nekoliko načina za putovanje“ sa čitaocima deli iskustva prvih farmerki, prvom letovanju na moru, služenju vojnog roka, poznatim izletištima u okolini, sve to začinjeno originalnim humorom, minuciozno oslikanim situacijama, pa zašto ne reći, i setom i nostalgijom za tim vremenima, mladošću, za tim našim Gradom.

Autor u svojim sećanjima povremeno izlazi iz međa ovog Grada i donosi sa putovanja nova iskustva, a pripoveda ih kao što se nekada pripovedalo dragim prijateljima za kafanskim stolom.

Sećate se onih višesatnih sedenja uz malo na čačkalicu, „nameštaj belog“, loza i litri kafe i kisele? Priče pune detalja, pune emocija koje se slušaju, ovde čitaju, bez potrebe da se postavljaju pitanja, nema upadica, nema skretanja sa teme, jer onaj ko ih priča to radi sa dosta detalja, sa puno humora i nadasve, sa puno života. Tako Gligorijević sa čitaocima deli svoja intimna osećanja o satenskim cipelama Milene Pavlović Barili, deli svoju očaranost prvim pravim farmerkama koje je video na Relji Koloncu, priseća se u to vreme pravog kupališta za Kragujevčane, na Moravi u Čukojevcu. Deli sa čitaocima doživljaje sa nagradnog putovanja na čuveni Pulski festival, još uvek neostvarenoj želji da sa jednom NJOM otputuje u grad pod Srđem.

U odeljku „Nekome je otac heroj u ranom detinjstvu, a nekome tek kad ostari“ Jovan Kale Gligorijević kroz lik svog oca priča o istoriji svoje porodice, a zapravo kroz niz autentičnih događaja, opisuje moguće sudbine brojnih građanskih porodica. Samo što je njegov Otac, njegov Heroj.

Priča „Stara očeva fotografija“ svojevrsna je i originalna ispovest sina ocu, čiji je odnos za života omeđavala patrijarhalna podela uloga u porodici, kada su emocije jake i prisutne, ali se o njima ne priča i ne izgovaraju se, tek u naznakama se prepoznaju iako nikada njihovo prisustvo nije sporno.

Dakle, pred kragujevačkom, a i svakom drugom publikom, nalazi se još jedna knjiga Jovana Kaleta Gligorijevića koja odiše iskrenošću, poštenjem, dobrotom, humorom, vrcavošću stare čaršije. Osobinama na koje smo pomalo navukli prašinu u žurbi da uhvatimo duh novog milenijuma, da ne zaostanemo, da ne kaskamo. Gligorijevićev nas rukopis poziva da zastanemo, priberemo sećanja, sačuvamo te slike i ponosimo se njima.
Promocija knjige „Bluz leve obale 2“ biće održana na Sajmu knjiga u Beogradu u utorak, 25. oktobra u 17 sati, a za Kragujevčane je rezervisan 24. novembar u 19 sati u Narodnoj Biblioteci „Vuk Karadžić“.

 

Beleška o piscu

Jovan Kale Gligorijević rođen je u Kragujevcu 1948. godine. Studirao je filmsku i televizijsku režiju. Profesionalno se bavio pozorišnom režijom. Poeziju i prozu objavljuje od 1967. godine. Zastupljen je u Zbornicima poezije Mostovi, gradovi ljubavi (Osijek, 1967.) i Mika Antić 2010 (Inđija, 2010.). Autor je teksta za „Veliki Školski čas“ Dosije 21101941/98 (Kragujevac, 2011.) Dobitnik godišnje nagrade Kulturno prosvetne zajednice Kragujevca za pozorišnu umetnost (1978), nagrade za režiju na Susretima profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ za predstavu „Balkanski špijun“. Za prvu knjigu Bluz leve obale dobio je Đurđevdansku nagradu Grada Kragujevca (2012). Živi u Kragujevcu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime