Nominacije za Oskara: Pijev život i Linkoln u prvom planu

1
2444

OskarSredina januara je period tradicionalno rezervisan u filmskom svetu za objavljivanje kandidata za prestižnu nagradu američke filmske akademije – Oskar. Godinu iza nas obeležili su brojni blokbasteri kao što su “Uspon mračnog viteza”, “Skyfall”, “Osvetnici”, “Ljudi u crnom 3”, “Čudesni Spajdermen”, “Sumrak Saga: Praskozorje – drugi deo”, “Igre gladi”, itd.

Međutim, uprkos ogromnim finansijskim sredstvima uloženim u stvaranje ovih filmova, oni nisu zadovoljili stroge kriterijume da bi se našli u konkurenciji za najbolje ostvarenje 2012. godine u Holivudu. U nastavku pogledajte koji to filmovi jesu sebi našli put ka užem krugu kandidata za film godine, ukupno devet kandidata:

Life_of_Pi_2012_Poster_resize1.  PIJEV ŽIVOT (Life of Pi)

Glumci: Suraj Šarma, Irfan Kan

Režija: Ang Li

Ukratko o filmu: Film koji govori o velikim idejama – veri, nadi i borbi za opstanak, zasnovan na istoimenom romanu poznatog kanadskog pisca Jana Martela, prati magično putovanje mladića iz Indije, Pija. Nakon brodoloma tankera koji je, između ostalog, prevozio i divlje životinje, Pi uspeva da se popne na čamac sa životinjama. Film prati nekoliko meseci tokom kojih se Pi bori za opstanak na okeanu, suočen sa divljom životinjom i nepreglednim vodenim prostranstvom.

Žanr: avantura, drama

 

 

Lincoln_2012_Teaser_Poster_resize2.  LINKOLN (Lincoln)

Glumci: Danijel Dej-Luis, Seli Fild, Dejvid Stratern

Režija: Stiven Spilberg

Ukratko o filmu: Film prati poslednjih 16 meseci Linkolnove vladavine: dvostruku bitku američkog predsednika, kako na bojnom polju, pošto građanski rat u Americi besni svom snagom, tako i unutar svog okruženja zbog njegove ideje o ukidanju ropstva.

Žanr: biografija, drama, istorijski, ratni

 

 

 

Django_Unchained_Poster_resize3.  ĐANGOVA OSVETA (Django Unchained)

Glumci: Džejmi Foks, Kristof Valc, Leonardo Di Kaprio

Režija: Kventin Tarantino

Ukratko o filmu: Radnja se odvija početkom 19. veka na američkom jugu, gde oslobođeni rob (Džejmi Foks) pravi dogovor sa lovcem na glave nemačkog porekla (Kristof Valc) kako bi uspeo da nađe svoju ženu, koju je oteo vlasnik plantaže (Leonardo Di Kaprio).

Žanr: akcija, drama, vestern

 

 

 

Zero_resize4.  00:30 – TAJNA OPERACIJA  (Zero Dark Thirty)

Glumci: Džesika Častejn, Džoel Edžerton, Kris Prat

Režija: Ketrin Bigelou

Ukratko o filmu: Film prati deceniju rada američke vojske i centralne službe za informisanje (CIA) u lovu na najtraženijeg teroristu današnjice – Osamu Bin Ladena, od dana kada je on napao Ameriku i srušio Svetski Trgovinski Centar pa sve do trenutka kada je tim vrhunski treniranih specijalaca uspeo da ga locira i eliminiše.

Žanr: akcija, drama, istorijski, triler

 

 

 

Argo_resize5.  ARGO

Glumci: Ben Aflek, Brajan Krenston, Džon Gudman

Režija: Ben Aflek

Ukratko o filmu: Smeštena u 1979. godinu priča prati agenta CIA-e, Tonija Mendeza, koji smišlja rizičan plan da oslobodi šestoro američkih diplomata koji su zarobljeni u Iranu u kome bukti revolucija!

Žanr: drama, istorijski, triler

 

 

 

 

Jadnici_resize6.  JADNICI (Les Misérables)

Glumci:  Hju Džekmen, Rasel Krou, En Hetavej

Režija: Tom Huper

Ukratko o filmu: Adaptacija uspešnog mjuzikla, rađenog na osnovu klasičnog romana koji je napisao Viktor Igo. Doživljaji bivšeg zatvorenika Žana Valžana, smešteni u Francuskoj u 19. veku koji posle 20 godina robije pokušava da otpočne novi život.

Žanr: drama, mjuzikl, romansa

 

 

 

Silver_resize7.  SILVER LININGS PLAYBOOK

Glumci: Bradli Kuper, Dženifer Lorens, Robert De Niro 

Režija: Dejvid Rasel

Ukratko o filmu: Holivudski zavodnik Bredli Kuper tumači glavnu ulogu u novom filmu pod nazivom “Silver Linings Playbook”. Kuper igra psihičkog bolesnika koji se zaljubljuje u ženu koja se bori sa depresijom. Boreći se i dalje sa svojim mentalnim problemima, upoznaje ženu koja je u sličnoj situaciji i zaljubljuje se u nju.

Žanr: komedija, drama, romansa.

 

 

 

beasts_resize 8.  ZVERI IZ JUŽNE DIVLJINE (Beasts of the Southern Wild)

Glumci: Den Džanvej, Doš Pen, Majkl Gotvold

Režija: Ben Cajtlin

Ukratko o filmu: Suočen sa očevom bolešću i promenama u svojoj okolini koje su oslobodile armiju praistorijskioh stvorenja po imenu aurok, šestogodišnji Hushpuppy napušta svoj dom u Delta zajednici da bi pronašao svoju majku.

Žanr: drama,  fantazija

 

 

 


Amour_resize9.  LjUBAV (Amour)

Glumci: Žan-luj Trinitinjan, Emanuel Riva, Izabel Hupert

Režija: Mikael Haneke

Ukratko o filmu: Žorž i Ana u osamdesetim su godinama. Intelektualci su, penzionisani profesori muzike. Njihova ćerka, takođe muzičar, živi sa roditeljima u inostranstvu. Jednoga dana Ana doživljava moždani udar i ostaje delimično paralizovana. Njihova ljubav nikad nije bila na većem i težem iskušenju

Žanr: drama, romansa.

 

Za najbolji strani film nominacije su dobili filmovi “Amour”, “No”, “War witch”, “A Royal Affair” i “Kon-Tiki”, a za Oskara za najbolji animirani film takmičiće se “Frankenvini”, “Razbijač Ralf”, “Paranorman”, “Hrabra Merida” i “Pirates! Band of Misfits”.

Nominacije u ostalim kategorijama možete pogledati ovde: http://www.imdb.com/oscars/nominations/

 

Spisak nominovanih u svim kategorijama objavljen je 10. januara, a 85. dodela nagrada će biti održana 24. februara u Los Anđelesu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime