Nikolić potpisuje Memorandum sa kineksom kompanijom prerade mesa

1
1857

radomir nikolic nebojsa zdravkovic gradsko vece

Gradsko veće juče je dalo saglasnost gradonačelniku Radomiru Nikoliću da potpiše Memorandum o razumevanju između grada Kragujevca i kompanije China Machinery Engineering Corporation iz Kine. Memorandum će biti potpisan ovih dana u Kini.

Radi se o najozbiljnijoj investiciji u oblasti poljoprivrede u regionu centralne Srbije u poslednjih dvadesetak godina, rekao je obrazlažući tu odluku gradonačelnik Radomir Nikolić.

– Kineski partner je zainteresovan da zajedno sa gradom uđe u ozbiljnu investiciju. Rezultat bi, kroz par godina, trebalo da bude otkup svega onoga što šumadijski seljak može da proizvede, a tiče se stočarstva. Kineski partner nema granicu u visini investicije, želi da napravi farmu i da uđe u kooperaciju sa poljoprivrednicima. Sve što poljoprivrednici proizvedu otkupljivaće preduzeće koje ćemo osnovati zajedno sa partnerima iz Kine – kazao je Nikolić.

U planu je izgradnja klanice, hladanjače, ali i proizvodnja struje i organskog đubriva po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima u svetu.

– Radi se o potpuno zaokruženom procesu proizvodnje, kapaciteti su toliki da verovatno neće biti šumadijskog seljaka koji želi da proizvede stoku i da je plasira, a da neće moći da uđe u saradnju sa ovom kompanijom. Ovo je verovatno prekretnica u razvoju poljoprivrede u Šumadiji, a biće pokrivena oblast u krugu od 50 kilometara. Ostaje nam da nakon potpisivanja Memoranduma pristupimo izradi studije izvodljivosti i nakon toga ćemo tačno da znamo koliki kapciteti ovog postrojenja traba da budu. U 2016. godini najverovatnije počinjemo realizaciju čitavog projekta, a razmišljamo i o kreditiranju poljoprivrednika za dodatano infrastrukturno opremanje i nabavku grla – istakao je Nikolić.

Na jučerašnjoj sednici članovi Gradskog veća dali su saglasnost i na nacrt Povelje interne revizije grada Kragujevca koji će u skladu sa zakonskim propisima potpisati gradski revizor i gradonačelnik. Poveljom je, kako je rekla Milijana Ratković gradski revizor, definisano šta je cilj, šta su poslovi i koji je delokrug rada službe interne revizije.

Zakonski propisi nalažu jedan od tri modela za formiranje službe, pri čemu se grad Kragujevac opredelio za model broj jedan, po kome je služba interne revizije organizaciono i funkcionalno nezavisna. Služba će pokrivati ceo javni sektor grada Kragujevca, sve direktne i indirektne korisnike budžeta, sva javna i javno – komunalna preduzeća kao i sva ostala privredna društva gde je grad osnivač.

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime