Nikolić: Budućnost industrije u tehnološkom razvoju

1
1081

tomislav nikolicNaučno-stručni skup, posvećen razvoju srpske industrije, “Nacionalna tehnološka platforma Srbije – 160 godina industrije i fabrike za budućnost Srbije”, održan je u Kragujevcu, u prisustvu Tomislava Nikolića

Potpisivanjem Memoranduma o razumevanju kojim je formiran Konzorcijum prve individualne tehnološke platforme za domen proizvodnih tehnologija danas je u Kragujevcu otvoren inženjerski forum sa ciljem pronalaženja rešenja za tehnološko jačanje proizvodnih poslova srpske industrije.

Forum je otvorio predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je istakao da budućnost srpske industrije, pre svega leži u tehnološkom razvoju i izvozu baziranom na odbrambenoj industriji.

Prema njegovim rečima, otkako je 1853. godine izvršeno prvo uspešno livenje topovskih cevi, vojna industrija u Srbiji je bila nosilac razvoja države.

„Odbrambena industrija Srbije ostala je vodeća grana srpske privrede i generator ugleda Srbije u regionu i svetu. Vojna industrija je trenutno najveći potencijal za izvoz“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku postoje narudžbine i zaključeni ugovori koji obezbeđuju izvoz veći od 250 miliona dolara koliko trenutno Srbija ostvaruje sa svojim spoljnotrgovionskim partnerima.

Nikolić je istakao da odbrambenoj industriji nedostaju sredstva, nova i savremena oprema, novi upravljački odnos prema resursima i nekadašnji, kako kaže zaboravljeni, odnos prema radu.

„S ponosim ističemo našu slavnu prošlost, ali isto tako treba da uložimo maksimalne napore za budućnost. U nastavku osnov uspeha leži u zajedničkom naporu i svako treba da živi uzdignute glave, ali i da da doprinos tom cilju“, rekao je Nikolić.

Predsednik Akademije inženjerskih nauka Srbije Branko Kovačević podsetio je na dugu tradiciju Srbije u inženjerstvu i obrazovanju više od 160 godina, ali i pozvao na saradnju svih relevantnih aspekata društva kako bi se ona ponovo uzdigla.

„Kada pogledate stanje u industriji ono je katastrofalno. Imamo tri puta manje radnih mesta u industriji nego pred raspad zemlje 1990, starosna struktura je katastrofalna… Zato smo svi ovde zajedno da probamo nešto da uradimo sa industrijom, jer bez nje nema zdrave privrede i ekonomije“, istakao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, cilj današnjeg skupa je da se na jednom mestu skupe svi potencijali Srbije, odnosno državni vrh, stručnjaci iz obrazovanja i nauke, privrednici, jer, kako kaže, nema industrije bez jake nauke i obrazovanja.

„Ovde smo došli da se svi u zadnjem trenutku trgnemo da počnemo da radimo na razvoju i podizanju industrije”, rekao je Kovačević i podvukao da razvoj industrije, pre svega, leži u saradnji sa Vojskom Srbije, jer je ona “biznis, a vojna privreda je u svetu možda važnija čak i od bankarstva“.

Nakon uvodnog dela Predsednik privredne komore Srbije Željko Sertić i Kovačević, u prisustvu predsednika Republike, potpisali su Memorandum o razumevanju kojim se formira Konzorcijum prve individualne tehnološke platforme za domen proizvodnih tehnologija – NTPS Proizvodnja.

1 KOMENTAR

  1. cime je ovaj covek doprineo bilo kojem razvoju Srbije – nicim.zato on ne moze da drzi predavanja nama,jedino svojoj zeni i deci.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime