Nema više kuće Đure Jakšića

3
2841

Nakon seče borova ispred hotela “Kragujevac” grad danas ostaje bez još jednog prepoznatljivog objekta – kuće Đure Jakšića.

Nakon višedecenijskog propadanja kuća Đure Jakšića danas je definitvno doživela svoj kraj – srušena je građevinskim mašinama.

Kuća u kojoj je Đura Jakšića boravio tokom službovanja u Kragujvcu, dve i po decenije se u urušava i predstavlja ruglo, jer niko o njoj nije vodio brigu. Dugo je bila noćno stecište onih koji prekomerno koriste alkohol i narkotike. Zbog toga i zbog opasnosti koju predstavlja po prolaznike, pre nešto više od sedam godina je ograđena.

Da kuća doživi ovakvu sudbinu verovatno je kumovala i država jer je, svojevremeno, predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se kuća Đure Jakšića proglasi za spomenik kulture, Republičkog zavod obio uz obrazloženje da nema dovoljno umetničkih niti istorijskih vrednosti.

Ipak, dobar deo građana Kragujevca imao je i ima drugačije mišljenje, o čemu svedoči i grafit na zidu koji je, do danas, bio na delu fasade.

Na ovom mestu trebalo bi da bude izgrađen novi objekat, po uzoru na šumadijske kuće XIX veka. Kako je ranije saopšteno u gradskom budžetu su za to namenjena sredstva u iznosu od oko 15 miliona dinara.

3 KOMENTARI

  1. Kuća je kulturna vrednosti samim tim jer je tu boravio Djura Jaksic. Drzava je trebalo da restaurira tu kuću .Napravi se ti izložbeni prostor, galerija. .kafić sa bibliotekom..i bude sredstava za održavanje. Na delu je sistemsko uništavanje kulturne baštine ovog naroda

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime