Kragujevac: Neizvesna sudbina više od 4.000 radnika

0
1497

Ukoliko u narednih godinu i po devet preduzeća u restrukturiranju u Kragujevcu ne nađu strateškog partnera ili način da samostalno posluju, više od 4.000 zaposlenih bi moglo da ostane bez posla pošto je 30. jun 2014. godine određen kao krajnji rok za restrukturiranje, posle koga sledi stečaj.

Reč je o preduzećima koja godinama, a neka čak i jednu deceniju čekaju strateškog partnera, i koja direktno ili indirektno dobijaju subvencije, odnosno ne plaćaju struju, grejanje, doprinose i drugo.

Plate su u većini tih preduzeća minimalne, a ima slučajeva i da se kao takve isplaćuju sa zakašnjenjem od nekoliko meseci.

U gradskom veću Kragujevca kažu da i država i rukovodstva preduzeća treba da rade zajedno na pronalaženju strateškog partnera, dok u Samostalnom sindikatu Kragujevca tvrde da je “određivanje krajnjeg roka besmisleno” i da je od početka model privatizacije pogrešan, i predlažu radničko akcionarstvo.

“U ovom trenutku imamo rešenje za dva preduzeća, dok bi kod ostalih na pronalaženju strateškog partnera ili mogućnosti da samostalno posluju trebalo zajedno da rade i država i rukovodstva”, izjavio je Tanjugu član gradskog veća za privredu i privatno preduzetništvo Dalibor Jekić.

Prema njegovim rečima, država treba da otpiše ogromna dugovanja koja ta preduzeća imaju, a rukovodioci da ne čekaju rešenje od države, već da sama predlažu mere za samoodrživo poslovanje.

“Radimo na tome da preduzeća ‘Zastava bezbednost’ sa 80 radnika bude gradska firma”, rekao je Jekić i naveo da je reč o preduzeću koje se bavi obezbeđivanjem objekata i servisiranjem protivpožarnih aparata, i da su procene, da bi posle otpisa dugova moglo da samostalno posluje.

Takođe, radi se na tome, dodao je Jekić, da ‘Energetika’ sa 527 zaposlenih, koja je sedam godina u restrukturiranju, postane gradska firma.

“U ovom trenutku u najtežoj poziciji je saobraćajno preduzeće “Autosaobraćaj” sa 526 radnika, gde se predlaže socijalni program za oko 300 zaposlenih”, rekao je Jekić i dodao da u tom preduzeću rade za minimalac.

Prema njegovim rečima, preduzeće “21.oktobar” sa 290 zaposlenih, proizvodi delove za slovenačku firmu ‘Gorenje’ i moglo bi vrlo brzo da bude samostalno, ako bi država investirala u mašine i opremu, jer oni sami to ne mogu zbog teške finansijske situacije. U tom preduzeću, za koje na četiri aukcije nije bilo kupaca, zaposleni dobijaju minimalac.

U teškoj poziciji je i preduzeće “Metal sistemi” sa 266 radnika, gde je privatizacija poništena, a u nezavidnom položaju je i fabrika ‘Zastava Kamioni” sa 736 radnika, kao i druga preduzeća iz grupe “Zastava vozila” čija su dugovanja više stotina miliona dinara.

“Određivanje roka za restrukturiranje je besmisleno, jer ako 10 godina nisu mogli da nađu strateškog partnera neće to uspeti ni u narednih godinu i po dana”, kaže predsednik Samostalnog sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić.

Prema njegovim rečima, jedno od rešenja je radničko akcionarstvo što je, kako ističe, i u svetu priznat model, ili da država bude organizator proizvodnje, kroz uključivanje sve društvene infrastrukture i poštovanja zakona, a radnici da shvate da samo radom mogu da osptanu.

“Model privatizacije koji se primenjuje od 2002. godine, očito je potpuno promašen, jer je industrija uništena, tako da danas imamo preduzeća koja nemaju strateškog parntera, a ona koja su privatizovana, imaju znatno manje zaposlenih nego ranije”, naveo je Ristić.

Vlada Srbije je prošle sedmice usvojila izmene i dopune Zakona o privatizaciji, kojima se u jednoj tački ograničava rok za restrukturiranje preduzeća na 30. jun 2014. godine, uz napomenu da tog datuma neće nestati, već će sa njih biti skinuta zaštita od poverilaca.

Izvor: Tanjug

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime