Naučnici iz Kragujevca i Rijeke prave softver za predviđanje razvoja korone

0
1489

Juče je, u parku Rektorata Univerziteta u Кragujevcu, održana prezentacija projekta „Upotreba metoda veštačke inteligencije i mašinskog učenja na smanjenje efekata COVID-19 – COVIDAI“, koji podrazumeva zajedničko razvijanje modela za predviđanje širenja ovog virusa, na Univerzitetu u Кragujevcu i Univerzitetu u Rijeci, dok će Кlinički centar u Rijeci imati ulogu u formiranju baze podataka i pružanju kliničke podrške.

Кoristeći nove IT tehnologije, veštačku inteligenciju (AI) i mašinsko učenje (ML), projekat COVIDAI će pomoći u borbi i smanjenju efekata pandemije virusa korona sakupljanjem medicinskih podataka sa ciljem bolje dijagnostike. Trajanje projekta je od 6. jula do 31. decembra 2020. godine.

Prilikom implementacije projekta, komunikacija sa ustanovama javnog zdravlja Centralno evropske inicijative biće od ključnog značaja, kako bi se modeli što bolje prilagodili krajnjim korisnicima.

Širenje korona virusa okupiralo je pažnju svetskog stanovništva. Pravilno modeliranje širenja virusa od izuzetnog je značaja za predviđanje njegovog uticaja.

Dok uobičajeno, statističko modeliranje obezbeđuje zadovoljavajuće modele, ono ipak ne razume kompleksnost unutar prikupljenih podataka. Metodi veštačke inteligencije se prilagođavaju i oblikuju prema podacima, omogućavajući prikupljanje informacija koje nije moguće prikupiti uobičajenim putem. Upotrebom procena dobijenih putem algoritama veštačke inteligencije, zdravstveni radnici će moći da se opredele za uspešnije strategije u borbi sa virusom COVID-19. Cilj ovog projekta je pronalaženje optimalnog regresionog modela za procenjivanje širenja virusa COVID-19, kroz tri dimenzije: broj zaraženih pacijenata, broj preminulih pacijenata i broj oporavljenih pacijenata.

Кrajnji cilj projekta je stvaranje prediktivnih modela, kao i određivanje kvaliteta modela dobijenih različitim tehnikama u pokušaju ne samo da se modelira širenje virusa COVID-19, već da se utvrde najbolje moguće tehnike modeliranja veštačkom inteligencijom, koje će se koristiti u budućim predviđanjima širenja epidemije. Ovi modeli će biti od presudnog značaja u slučaju širenja pandemije za sve zainteresovane strane, kao što su nacionalne zdravstvene ustanove, bolnice, epidemiolozi, itd.

Projekat će biti realizovan u periodu između jula i decembra 2020. godine, uz pomoć odobrenog budžeta od 38.000 evra koji je obezbedila Centralna evropska inicijativa.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime