Nastavak saradnje sa Češkom

0
1081

3q0a34fv copy

Gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić organizovao je prijem za ambasadorku Republike Češke Nj.E. Ivanu Hlavsovu i njenog zamenika Jiržija Kiriana. Prijemu je prisustvovala i Minja Obradović, član Gradskog veća za upravljanje projektima, međunarodnu i unutrašnju saradnju.

Na prijemu je, između ostalog, bilo reči o potencijalnoj saradnji u oblasti privrede i obrazovanja.

– Prvi put sam u zvaničnoj poseti Kragujevcu. Razgovarali smo o istoriji i povezanosti Česke i grada Kragujevca. Bilo je reči o razvojnim projektima koje su Češka i Južnomoravska regija finansirale u Kragujevcu i Šumadiji. Raduje me put Srbije ka Evropskoj uniji i smatram da je to najbolji okvir za jačanje privredne saradnje – rekla je, ovom prilikom, ambasadorka Češke u Srbiji, Ivana Hlavsova.

Saradnja Južnomoravske regije i grada Kragujevca traje više od deset godina, i do sada su realizovani broji projekti. Osim prosvetne saradnje, Južnomoravska regija finansirala je projekte u oblasti komunalne infrastrukture, kulture i socijalne zaštite.

– Koristimo svaku priliku da predstavimo Kragujevac svim zemljama iz kojih očekujemo da stignu nove investicije. Razgovarali smo o nastavku saradnje koja traje godinama. Danas smo predstavili sve ono što bi moglo da bude interesantno češkim investitorima. Nama je trenutno najvažnije da privrednim komorama i privrednicima prezentujemo grad Kragujevac i investicione potencijale – kazao je gradonačelnik Kragujevca, Radomir Nikolić.

Inače, ambasadorka Republike Češke danas je održala predavanje na Pravnom fakultetu u Kragujevcu gde je govorilla o Višegradskoj grupi kao modelu regionalne saradnje sa zemljama zapadnog Balkana, mogućnostima stipendiranja srpskih studenata u Češkoj i ostalim zemljama članicama Višegradske grupe.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime