Narodna stranka traži hitno zasedanje gradskog štaba za vanredne situacije

0
993

Koronavirus (COVID-19) je stigao u Srbiju. Za dva dana registrovano je 12 slučajeva zaraženih. Iz Narodne stranke, s obzirom na ozbiljnost virusa i opasnost koju predstavlja, zahtevaju od lokalne samouprave u Kragujevcu i nadležnih organa da javno saopšte koje su mere preduzeli u cilju prevencije samog virusa, prihvata i lečenja zaraženih.

“U javnosti nema dostupnih podataka da se lokalni Štab za vanredne situacije grada Kragujevca sastao povodom nadolazeće opasnosti. Osim šture vesti da je Hitna pomoć spremna za prijem zaraženih, građani Kragujevca nemaju dovoljan broj informacija. Veoma je važno da se nadležni organi redovno sastaju i obaveštavaju javnost, jer se u suprotnom stvara veliki prostor za puštanje lažnih informacija i širenje panike među građanima”, navedeo je u saopštenju Narodne stranke dostavljenom medijima.

Iz gradskog odbora te stranke pozivaju nadležne da se u ovoj teškoj epidemiološkoj situaciji dodatno angažuju u obaveštavanju javnosti o postupcima i procedurama kako preventivnih tako i ako se sumnja na prisustvo koronavirusa.

“Svako ko dolazi iz područja sa visokom transmisijom virusa da treba da se samoizoluje na 14 dana, a u slučaju da osećaju simptome bolesti i imaju temperaturu to odmah prijave nadležnoj zdravstvenoj službi. Da izbegavaju prisustvo većim skupovima u zatvorenom prostoru a ako mora da se prisustvuje da se koristi zaštitna maska kao kada su u kontaktu sa osobom koja dolazi iz zaraženog područja. Potrebno je da se stalno primenjuju mere lične higijene, posebno pranje ruku posle svakog kontakta sa predmetima koji su za opštu upotrebu. Ove mere je potrebno primenjivati u predstojećem periodu kada se očekuje povratak naših sugrađana iz područja gde je virus rasprostranjen, posebno oni koji dolaze iz Italije. Ministarstvo zdravlja objavilo je broj telefona na koji građani Kragujevca treba da se jave ukoliko sumnjaju na prisustvo virusa 0658776914”, podsećaju iz Narodne stranke u Kragujevcu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime