Narodna stranka obeležila godišnjicu smrti Jovana Ristića

0
376

Povodom godišnjice od smrti Jovana Ristića predstavnici Narodne stranke u Kragujevcu položili su venac na spomen obeležje kod starog mosta.

Venac su položili potpredsednik Gradskog odbora i član Glavnog odbora Nebojša Vesović i Stefan Lazarević, sekretar Gradskog odbora.

Nebojša Vesović je rekao da su se predstavnici GO Narodne stranke okupili u čast Kragujevčanina, državnika, istoričara, političara, nekadašnjeg predsednika Srpske kraljevske akademije, čoveka koji je svojim radom zadužio ne samo naš grad već i celu Srbiju.

Vesović je dodao da u kontekstu više događaja koji obeležavaju godišnjicu smrti Kragujevčanina, diplomate i državnika Jovana Ristića, u ponedeljak 7. septembra u BIC-u (zgrada iza porte Stare crkve), sa početkom u 19 časova, biće organizovana tribina “Prošlost i budućnost Srbije kroz prizmu istorijskog dela Jovana Ristića i uspeha srpske diplomatije 19. veka”

O diplomatiji i viziji Srbije budućnosti, govoriće Vuk Jeremić, nekadašnji predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kao tumač prošlosti i najblistavijeg perioda srpske diplomatije i životnog doprinosa Jovana Ristića, Predrag Ilić, poznati kragujevački istoričar i dugogodišnji direktor Istorijskog arhiva Šumadije, o Srbiji van Srbije a za Srbiju, mogućim doprinosima dijaspore, govoriće Neno Đorđević, politikolog iz Čikaga, a domaćin tribine je prof. dr Milan Matijević, profesor na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu i potpresednik Gradskog odbora Narodne stranke Kragujevac.

Vesović je najavio da će u sklopu obeležavanja godišnjice smrti i sećanja na Jovana Ristića Narodna stranka narednih dana pričati sa žiteljima mesne zajednice gde je rođen Jovan Ristić sa ciljem da se pokrene inicijativa gradskoj upravi da ta mesna zajednica ponese njegovo ime. Trenutno ta mesna zajednica nosi ime Filipa Kljajića i uz sve dužno poštovanje prema njemu Narodna stranka smatra da je primerenije da se mesna zajednica u kojoj je rođen Jovan Ristić, jedan od najznačajnijih Srba svog vremena, nazove MZ “Jovan Ristić”.

Vesović nije imao komentar na to zašto niko u Kragujevcu i Srbiji nije obeležio godišnjicu smrti Jovana Ristića.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime