Naložena dosledna primena epidemijskih mera i pooštravanje inspekcijskog nadzora

0
1280

U skladu sa novonastalom epidemiološkom situacijom na teritoriji Republike Srbije, gde je u poslednja 24 časa registrovano preko 1000 novoobolelih od virusa COVID-19 i povećanjem broja novoobolelih na teritoriji Šumadijskog okruga i grada Кragujevca, koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera za grad Кragujevac, članica Štaba za vanredne situacije i Gradskog veća za zdravstvenu zaštitu dr Gordana Damnjanović naložila je od danas doslednu primenu svih protivepidemijskih mera i najavila pooštravanje inspekcijskog nadzora.

Mere su sledeće:

1.Nalaže se JКP Šumadija Кragujevac preduzimanje neophodnih mera zaštite u autobusima javnog prevoza, tako što će se redovno obavljati dezinfekcija podova i dodirnih površina, prilikom svake pauze. Pored toga, neophodno je da vozači autobusa nose zaštitne maske, a ukoliko ne postoji fizička barijera između vozača i putnika obavezno prostor vozača zaštititi najlonskom pregradom. JКP Šumadija je u obavezi da vrši postavljanje i dopunjavanje kontejnera sa dezinfekcionim sredstvima po punktovima.

2.Nalaže se svim TAXI prevoznicima obavezno nošenje zaštitnih maski od strane vozača i putnika, postavljanje zaštitnih barijera u vidu najlonskih pregrada, kao i obavezna dezinfekcija dodirnih površina nakon svakog izlaska putnika.

3.Nalaže se svim upraviteljima stambenih jedinica da kao u vreme vanrednog stanja, primene sve mere zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, a to podrazumeva: dezinfekciju zajedničkih ulaza, stepeništa, liftova, svih dodirnih površina, zatim postavljanje dezo-barijera na ulazima koje moraju svakodnevno biti natapane dezinfekcionim sredstvom. Isto tako, obložiti najlonom tastature po liftovima i ostale dodirne površine gde je moguće oblaganje, kako bi se lakše vršila dezinfekcija.

4.Nalaže se svim vrtićima, školama, fakultetima i ostalim obrazovnim ustanovama na teritoriji grada Кragujevca primena svih protivepidemioloških mera u skladu sa preporukama nadležnog ministarstva.

5.Nalaže se svim filijalama banaka i JP Pošta Srbije na teritoriji grada Кragujevca da sprovedu sve zaštitne mere neophodne za sprečavanje širenja virusa: redovne dezinfekcije podova i pultova, postavljanje dezo-barijera, dezinfekcije bankomata, postavljanje dezinfekcionih sredstava na ulazu u objekte. Pored toga, obavezno je nošenje zaštitnih maski kako zaposlenih, tako i klijenata.

6.Nalaže se benzinskim stanicama na teritoriji grada Кragujevca sprovođenje zaštitnih mera za sprečavanje širenja virusa:
eliminacija kontakta kupaca sa točilicama za gorivo,
postavljanje dezo-barijera na ulazima u objekte, kao i
obavezno nošenje zaštitnih maski i rukavica,
dezinfekcija pultova i podova u objektima.

7.Svi trgovinski objekti u obavezi su da postave na ulazima dezo-barijere za dezinfekciju obuće. Pored toga, obavezno je postavljanje i sredstava za dezinfekciju ruku.

U objektima je obavezno nošenje zaštitnih maski, kako zaposlenih, tako i kupaca i dobavljača. Pored toga, zaposleni su u obavezi da nose i zaštitne rukavice.

Broj kupaca u objektu ne sme biti veći od dozvoljenog, a to je 1 kupac na 4m², uz obaveznu preporuku da kupci ne dodiruju artikle koje ne žele da kupe.

8.Nalaže se svim javnim i privatnim preduzećima da dosledno primenjuju mere zaštite zaposlenih od širenja zarazne bolesti COVID-19, u skladu sa organizacijom rada. Obavezno je nošenje zaštitnih maski ili vizira, zatim dezinfekcija radnog prostora, postavljanje dezo-barijera i uspostavljanje fizičke distance od 1,5m do 2m.

Neophodno je obezbediti dovoljne količine dezinfekcionih sredstava za dezinfekciju radnih površina i ruku.

9.Nalaže se ugostiteljskim objektima: restoranima, kafićima, barovima, salama za organizovanje slavlja, kladionicama i sl. strogo poštovanje radnog vremena u skladu sa članom 9A Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID- 19 („Sl. glasnik RS“ br. 66/2020, 93/2020, 94/2020, 100/2020, 109/2020, 111/2020, 120/2020, 122/2020 i 126/2020).

Obavezno ja da fizička distanca među stolovima u objektu bude 2m, zatim postavljanje dezo-barijera na ulazima, dezinfekcionih sredstava za ruke, kao i nošenje zaštitnih maski za sve zaposlene.

U pekarama i objektima brze hrane, fizičko rastojanje među kupcima mora biti najmanje 1,5m do 2m. Obavezna je primena zaštitnih maski, kako za kupce, tako i za prodavce..

Broj lica koje se mogu nalaziti u objektu mora biti usklađen sa kvadraturom (4m² po osobi), uz zabranu organizovanja proslava, rođendana, svadbi, krštenja i ostalih svečanosti za više od 30 osoba.

Po nalogu Кriznog štaba Vlade RS od 2.9.2020. godine, pooštrava se inspekcijski nadzor nad primenom svih protivepidemijskih mera i nalaže komunalno – inspekcijskim poslovima, u saradnji sa sanitarnom inspekcijom Ministarstva zdravlja i policijskom upravom na teritoriji grada Кragujevca, dosledno sprovođenje inspekcijskog nadzora i pokretanje prekršajnih postupaka protiv svih koji ne poštuju protivepidemijske mere.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime