Najlepši dvorci Evrope (TOP 10)

0
6113

Bilo da ste ljubitelj bajki iz crtanih filmova, u kojima se prinčevi bore za čast svojih voljenih princeza, ili uživate gledajući filmove u kojima se drevni vitezovi bore za svoja kraljevstva, sigurno ste primetili grandiozne i neverovatne dvorce, i zapitali se kako li je živeti u njima, bar na jedan dan. Ali ti dvorci ne postoje samo u filmovima i crtaćima, štaviše, oni ne samo da su realni, već se veliki broj njih i ne nalazi daleko od Srbije! Gotovo svi najlepši dvorci sveta se nalaze u Evropi, i predstavljaju izuzetno posećene turističke atrakcije. Za naše čitaoce, pripremili smo listu deset najlepših dvoraca, svaki od njih predstavili slikom, a na Vama je sada samo da ih uživo obiđete, kako bi se uverili u njihove zadivljujuće arhitekture i priče skrivene u njihovim odajama. Uživajte!

 

DVORAC #10 – ALKAZAR

Lokacija: Španija

Najveći deo je ove palate, šezdesetih godina XIV veka, sagradio je kralj Pedro Okrutni od Kastilje, koji je zajedno sa svojom ljubavnicom, Marijom de Padilom, živeo i vladao iz Alkazara. Pedrovo delo predstavlja samo srce Alkazara koje je, uprkos brojnim restauracijama nakon požara i zemljotresa, ostalo sačuvano do dana današnjeg i nudi najlepše primere „mudežar“ arhitekture. Međutim, kasniji vladari su ostavili prevelikog traga iza sebe, usled brojnih dodavanja – najinteresantnije su kuhinje koje je dogradio general Franko, koji je odsedao u kraljevskim odajama kad god bi bio u poseti Sevilji.

 

 

DVORAC #9 – PELEŠ


Lokacija: Rumunija

Peleš je jedan od najslikovitijih dvoraca u Evropi i nalazi se na obroncima Karpata u mestu Sinaia. Ovaj dvorac je bio dom nekoliko rumunskih kraljeva, a najzaslužniji za lepotu zamka Peleš jeste bečki arhitekta Wilhem Doderer koji je 1873. godine započeo podizanje objekta koji se i danas smatra jednim od najlepših prizora Rumunije. Dvorac je okružen kompleksom, takođe prelepih zgrada među kojima se ističu kraljevska ergela, pa čak i mini električna centrala. Sam dvorac podignut je od drveta, kamenja, opeke i mermera i sadrži oko 160 prostorija. Njegov stil se opisuje kao nemačka renesansa, ali vrsni ljubitelji umetnosti lako na fasadi dvorca uočavaju i stilove baroka, rokokoa i ostale.

 

 

DVORAC #8 – LASTINO GNEZDO


Lokacija: Ukrajina

Dvorac ”Lastino gnezdo” nalazi se na samom jugu čuvenog ukrajinskog poluostrva Krim. Postalo je simbol kraja kojim dominira prelep grad Jalta, inače poznat po legendarnom susretu lidera borbe protiv Nacista u Drugom svetskom ratu. Nekada su u lepoti Jalte uživali Čerčil, Staljin i Ruzvelt, a danas se prava lepota Jalte, pa i samog Krima, može sagledati tek sa 40 m visoke Avrorianska (Aurora) litice ispod koje se prostire dubok ambis prema talasima Crnog mora, a na kojoj se u svoj lepoti beli dvorac ”Lastino gnezdo”

 

 

DVORAC #7 – DVORAC GROFA DRAKULE

Lokacija: Rumunija

Nacionalni spomenik i jedan od simbola Rumunije je dvorac Bran, svuda u svetu poznat i kao Drakulin dvorac. Nalazi se u mestu Bran, nedaleko od Brašova, na samoj granici sa Transilvanijom. Iako se Drakulinim zamcima smatraju nekoliko njih u Rumuniji (takođe i dvorci Hunjadi i Poienari) dvorac Bran zaista jeste mesto gde je nekada boravio legendarni Vlad Tepeš, vladar poznat po najbrutalnijim metodama mučenja i nabijanju na kolac. U knjigama i filmovima Tepeš je predstavljen kao čudovište i vampir, dok za građane Rumunije predstavlja heroja, jer se oštro borio protiv Turaka i teritoriju Vlaške održavao samostalnom i snažnom.

Danas je dvorac Bran muzej otvoren za posete turista, bogat kolekcijom mobilijara iz doba rumunske kraljice Marije. Osim skladno uređenih soba u stilovima proteklih epoha, i podnožje zamka krije zanimljiv park posvećen prastarim načinima života na ovom podneblju.

 

 

DVORAC #6 – WINDSOR


Lokacija: Velika Britanija

Dvorac Windsor je jedan od naznačajnijih i najskupljih projekata srednjeg veka u Engleskoj koji je svedok oko 900 godina Britanske istorije. Prvobitna verzija ovog zdanja osnovana je od strane Viljema Osvajača isključivo u odbrambene svrhe, kako bi se zaštitio od Normandijskih naroda, da bi kasnije prešao u ruke Engleskih monarha koji su izvršili velika proširenja dvora.

 

 

 

DVORAC #5 – ŠENONSO


Lokacija: Francuska

Ovaj zamak se nalazi u Francuskoj, u oblasti zvanoj „Loire Valley“. Danas se on smatra pravim damskim dvorcem, jer su upravo žene obeležile njegovu istoriju. Šenonso je je dugo bio u vlasništvu kraljevske porodice Francuske, prvenstveno kralja Fransoe I, koji je u njemu ugošćavao ljubavnice. Od 1913. godine dvorac je u vlasništvu plemićke porodice, čiji su potomci i današnji vlasnici. Ovaj zamak godišnje poseti million turista, što ga čini drugim najposećenijim dvorcem u Francuskoj.

 

 

 

 

DVORAC #4 – HOENCOLERN


Lokacija: Nemačka

Ovaj dvorac se nalazi u Nemačkoj, u saveznoj državi Baden-Virtemberg. Izgrađen je na vrhu brda, na nadmorskoj visini od 855 m iznad nivoa mora. Dvorac je rodovsko sedište porodice Hoencolern, čiji su članovi postali nemački carevi u 19. veku.

Dvorac Hoencolern spomenik je idealima pokreta nemačkog romantizma, i urađen je kao idealizovana vizija kako bi srednjovekovni viteški dvorac trebalo da izgleda. U dvorcu se od istorijskih artefakata iz pruske istorije nalaze kruna Vilhelma II, neke lične stvari Frederika Velikog i pismo američkog predsednika Džordža Vašingtona, zahvalnica baronu fon Stubenu, potomku dinastije Hoencolern, za njegovu službu u Američkom ratu za nezavisnost. Hoencolern je danas jako posećena i privlačna turistička destinacija, zahvaljujući burnoj istoriji i interesantnoj arhitekturi. Godišnje ga obiđe više od 300.000 poseticala, što ga čini jednim od najposećenijih dvoraca u Nemačkoj.

 

 

DVORAC #3 – VERSAJSKA PALATA


Lokacija: Francuska

Versajska palata je izgrađena tokom 17. veka od strane kralja Francuske, Luja XIV, koji je imao najdužu vladavinu u evropskoj istoriji (1643-1715). Nalazi se u Versaju, koji je u vreme izgradnje palate bio selo, a danas je to predgrađe Pariza, dvadesetak kilomatera udaljeno od glavnog grada Francuske.

Istorija kaže da je palata Versaj ugostila 20 000 pripadnika plamičke porodice. Kada govorimo o njenim najlepšim delovima ne možemo a da ne pomenemo „Hall of Mirrors“, kraljevu i kraljičinu spavaću sobu, koje predstavljaju istinska umetnička dela. Ovo je najveća prostorija na palati koja se sastoji od ukupno 357 ogledala koja su sastavni deo dekoracije. The Grand Canal, Petit Trianon, Grand Trianon, razne skulpture i statue, čine park palate Versaj više nego magičnim.

Tokom 19.veka, na palati Versaj, osnovan je muzej Istorije Francuske od strane poslednjeg kralja Francuske, Luj Filipa I (Louis Philippe I).

 

 

DVORAC #2 – PENA


Lokacija: Portugal

Pena Dvorac je jedan od sedam čuda Portugala. Ova palata je izgrađena na litici, na vrhu brda, a nalazi se na tridesetak kilometara od Lisabona, u malenom gradiću Sintra. Njega veličanstvenim čini predivna kombinacija boja  – naime, on izranja iz zelene guste šume, podno plavog neba i belih oblaka, obojen u žutu, ljubičastu i crvenu boju, ukrašen raznim skulpturama, „azulejos“ pločicama i ukrasima iz epoha manuelizma, gotike, baroka i romantizma. Sve to ga čini jednim od najlepših dvoraca na svetu!

Da bi se ušlo u dvorac, mora se proći ispod Arapske kapije, pokretnog mosta, Tritonove kapije i Tritonovog prozora. A unutra, sobe, saloni, plesne dvorane, kapelice, spavaće sobe, tajne odaje. Nameštaj, slike, skulpture, porcelan i drugo blago. Iz naziva prostorija može se naučiti celo porodično stablo portugalske monarhije.

 

 

 

DVORAC #1 – NOJŠVANŠTAJN


Lokacija: Nemačka

Sigurno Vam je poznat ovaj, najbajkovitiji zamak na svetu – taj status je zaslužio time što je on najviše korišćen u filmovima i bajkama, a kao inspiracija poslužio je i čuvenom Dizniju (Walt Disney). Nojšvanštajn dvor je izgrađen u stilu Romantizma i njegov nastanak je trajao jako dugo, usled nedostatka resursa. Kako je kralj Ludvig II imao sve više novih ideja i želja koje bi mogao da primeni na novi dvor, tako su se gomilali i troškovi izgradnje, gde je uveliko falilo materijala, pa je kralj morao da zatraži i kredit više puta. Čak i kada je njegov dug državi dostigao tadašnjih 14 miliona maraka, on nije odustao, nego je insistirao da se projekat nastavi, pa je čak jednom prilikom pretio samoubistvom ukoliko mu ne dozvole još jednu pozajmicu. To ga je koštalo najpre trona, a nedugo posle toga, i života. Odmah posle njegove smrti vrata dvorca postala su širom otvorena za posetioce. Danas kroz njega prođe i do 6000 turista dnevno!

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime