Nagrađeni dokumentarac o štrajku rudara u SKC-u

0
1158

skc (2)

U petak od 19 časova, u „kutiji šibica“ Studentskog kulturnog centra u Kragujevcu ćemo imati priliku da pogledamo veoma intenzivan dokumentarni film o čuvenom štrajku rudara koji je trajao skoro godinu dana tokom 1972/3 godine, u okrugu Harlan, u Kentakiju u SAD. Ovaj provokativan i dinamičan film nagrađen je Oskarom za najbolji dokumentarni film u 1976. godini.

Rediteljka-snimateljka Barbara Kopl je provela nekoliko godina živeći sa rudarima u Harlanu i tokom štrajka uspela je da snimi neverovatne scene. Ona je inicijalno nameravala da snimi priču o pokretu „Rudari za demokratiju“ koji je nastao unutar sindikata UMWA sa ciljem da svrgne korumpirano sindikalno rukovodstvo međutim kada je u junu 1972. počeo štrajk u Harlanu ona je odlučila da promeni koncept čitavog filma i fokusirala se na štrajk.

U filmu se na vrlo jasan i nedvosmislen način vidi kako je čitav sistem u službi kompanije, a protiv rudara. Počevši od političara i policije, preko sudije koji radnicima određuje zatvorske kazne za ometanje saobraćaja zato što su pokušali da spreče prolazak štrajk-brehera, do lokalnog sveštenika koji je takođe protiv štrajka.

Film „Harlan County, USA“ prikazuje se u okviru serijala Politički film koji uređuje Tadej Kurepa, novinar politikolog iz Beograda. On za Ritam grada kaže da očekuje zanimljivu diskusiju nakon filma „Mislim da je Kragujevac pravo mesto za projekciju filma o štrajku, ako znamo koliko ljudi radi u očajnim uslovima a koliko malo ima štrajkova, ili bilo kakvog ozbiljnijeg radničkog organizovanja.“, naglasio je Kurepa.

Ulaz na projekciju filma sa diskusijom je besplatan.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime