Na Šumadijskom festivalu rakije predstavilo se 40 izlagača

0
259

Kragujevac je minulog vikenda bio domaćin Šumadijskog festivala rakije, a među 40 izlagača bile su i neke od najpoznatijh destilerija iz cele Srbije.

Pored predstavnika domaćina – Asocijacije „Šumadijska rakija“,  u izlagačkom programu su bile i rakije Zapadne Srbije, predstavnici Župe Aleksandrovačke, destilerije iz Vojvodine, Istočne i Zapadne Srbije. Međunarodni karakter Festivalu ove godine dala je vinarija Tikveš, koja predstavlja svoje rakije od grožđa.

Šumadijski festival rakije je nastao sa ciljem podizanja nivoa rakijske kulture i bolje pozicioniranosti destilerija kroz promociju, distribuciju i prodaju proizvoda kao i razvoja i promocije rakijskih tura, kao specifičnog turističkog proizvoda.

“U Srbiji je rakija deo porodične tradicije, časti i ugleda. U srpskom narodu postojalo je verovanje da je najbolje mesto za temelj nove kuće ono gde šljiva najbolje rađa. Zanimljiva je i činjenica da je knjaz Miloš doneo uredbu da seljaci ne smeju da se zadužuju tako što će u zalog davati kazan za rakiju. To se smatralo osnovom svakog domaćinstva bez koga života nema”, rekao je Goran Mijailović, vlasnik destilerije i predsednik Asocijacije “Šumadijska rakija”.

Šumadija ima veliki potencijal u proizvodnji voća i voćnih rakija. U cilju očuvanja tradicije i afirmacije nacionalnog brenda  2017. godine okupilo se osam destilerija iz Šumadije i osnovalo Asocijaciju „Šumadijska rakija“ sa zajedničkim ciljem da se proizvodnja rakije podigne na što veći nivo i to sa etiketom geografske oznake.

Prema rečima Bojana Pavlovića direktora Gradske turističke organizacije, ovaj Festival je samo deo aktivnosti koje GTO zajedno sa Asocijacijom „Šumadijska rakija“ i sa svim našim partnerima, počev od Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i uz podršku grada Kragujevca i naših resornih ministarstava, radi da bi promovisala jedinstveni turistički proizvod šumadijskih rakijskih tura.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime