„Moravske šarenice“ iz Lapova proslavljaju 15 godina rada

0
681

Kada vez priča, nastaju šare raznih oblika i boja. Nastaju niti, koje spajanjem čine najlepše ukrasne i odevne predmete.

Vredne i maštovite Lapovke, kojima je ručni rad bio  u srcu, ali i u veštim rukama, osnovale su  udruženje „Moravske šarenice“ pre 15 godina.

Cilj im je bio da od zaborva otrgnu stare zanate, ali i da na najlepši način promovišu tradiciju svoga kraja.

Predstavljale su Lapovke  svoje rukotvorine na svim manifestacijama u zemlji i gotovo redovno  se vraćala sa nagradama.

U subotu, 25. juna, u bašti Kulturno-turističkog centra „Stefan Nemanja“ od 10 do 16 časova, zajedno sa najvernijim saradnicima, obeležiće vredan jubilej.

„Biće to prilika da prikažemo bar deo onoga što smo stvarale ovih godina i da se zahvalimo svima koji su nam bili i podrška i prijatelji. Očekujemo veliki broj udruženja i gostiju iz čitave Srbije. Dolazak su potvrdila udruženja iz Vrnjačke Banje, Užica, Aleksinca, Ćićevca, Despotovca, Paraćina, Jagodine, Batočine, Kragujevca i mnogi drugi.

Uspele smo  da „Moravske šarenice“ postanu znak raspoznavanja naše opštine i odlučne smo  u nameri da ručni rad sačuvamo od zaborava. Nas 15 do 20 žena, koliko broji udruženje, uvek smo spremne da  znanje i umeće podelimo sa drugima, mladima naročito“, ističe Zorica Petković, predsednica „Moravskih šarenica“.

Pored izložbe ručnih radova, u subotu će biti priređen i bogat kulturno-umetnički program, a sve pod sloganom „Kada vez priča“.

 

  

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime