MORAMO: Papreno skup put ka Bešnjaji posut pepelom iz Energetike

34
1863

Koalicija MORAMO oglasila se saopštenjem povodom još jedne skandalozne javne nabavke i posipanja pepelom puta ka odmaralištu na Bešnjaji. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Građani Kragujevca još nisu dobili odgovor od gradonačelnika Nikole Dašića kako su oštećeni za više od 4 miliona dinara za projektovanje Trga Radomir Putnik i ko će da odgovara za toliki novac, a otkrivena je nova problematična javna nabavka gde je Grad oštećen za više od 3,4 miliona dinara. Akteri su isti – po nalogu Nikole Dašića nabavku sprovodi v.d. načelnika Uprave za razvoj i investicije.

Uprava za razvoj i investicije raspisuje javnu nabavku 9.08.2021. za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju lokalnog puta do odmarališta Bešnjaja u dužini od 4600m, a što odgovara dužini makadamskog puta od završetka postojećeg asfaltnog puta do dečijeg odmarališta na Bešnjaji  (Link ka javnoj nabavci: https://jnportal.ujn.gov.rs/tender-eo/42098). Procenjena vrednost javne nabavke je 9.000.000,00 dinara bez PDV-a. Jedini ponuđač daje ponudu za projektovanje puta od 4600 m za iznos od 8.990.000,00, što iznosi 1.954,00 dinara po metru dužnom puta do odmarališta Bešnjaja. Javna nabavka se poništava uz obrazloženje da ponuđač nema akreditovanu laboratoriju.

Mesec dana posle prve nabavke, 9.09.2021., Uprava za razvoj i investicije raspisuje novu nabavku za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju lokalnog puta do odmarališta Bešnjaja (Link ka javnoj nabavci: https://jnportal.ujn.gov.rs/tender-eo/46199), ali sada za dužinu od 2100 m, što predstavlja manje od pola dužine puta do odmarališta Bešnjaja, a u naslovu javne nabavke se obmanjuje javnost da predstavlja put do odmarališta Bešnjaja. Procenjena vrednost u drugoj nabavci je 7.000.000,00 dinara. Isti ponuđač kao u prvoj javnoj nabavci, daje ponudu od 6.950.000,00 dinara za 2100m puta, što predstavlja 3309 dinara po dužnom metru puta do odmarališta Bešnjaja. Ova druga javna nabavka sa istim ponuđačem koji je pre mesec dana dao ponudu 1.954,00 dinara po metru dužnom, a sada za isti put daje oko 60% veću cenu, tj. 3.309,00 dinara po metru dužnom se sada prihvata i zaključuje štetan ugovor po grad, čime je grad oštećen za više od 3.400.000,00 dinara, a omogućeno ponuđaču za toliko stekne korist koja mu ne pripada.

Ovako očigledna argumentovana zloupotreba ne sme ostati neprimećena i nekažnjena, a mi ćemo insistirati da se svi koji na ovaj način zloupotrebljavaju narodni novac i omogućavaju nezakonito bogaćenje budu smenjeni sa svih javnih funkcija!

Ovako realizovana javna nabavka nije jedina šteta koja se nanosi građanima Kragujevca. Projektom koji je predmet javne nabavke, gradonačelnik Dašić je predvideo da pepeo iz Energetike izveze na Bešnjaju i na taj način napravi put. Pepeo iz Energetike predstavlja otpad koji negativno utiče na životnu sredinu. Ugradnjom opasnog pepela u put, pepeo bi došao u dodir sa atmosferskom vodom i ispiranjem, hemijski štetni sastojci bi zagadili najlepše izletište Kragujevčana gde se planira izgradnja novog dečijeg odmarališta. Ugradnju pepela u put još niko u Srbiji nije uradio iz navedenih razloga, ali Dašić hoće uz realizaciju i pomoć direktora Energetike Andreje Ilića.

Sve navedeno je javno dostupno građanima na Portalu javnih nabavki. Linkove smo postavili kako bi se građani sami uverili u „poslove“ gradske vlasti u Kragujevcu.

Gradonačelniku Nikoli Dašiću postavljamo pitanja:

 1. Zašto je prihvaćena druga ponuda istog ponuđača koja je znatno veća od prve ponude i time oštećen Grad za preko 3.400.000,00 dinara?
 2. Zašto je u drugoj nabavci stavljena dužina puta od 2100m koja ne odgovara ni polovini dužine puta do odmarališta Bešnjaja, a naslov nabavke jasno kaze da je put do odmarališta Bešnjaja?
 3. Da li je upoznat sa realizacijom ove javne nabavke?
 4. Na koji način će kazniti odgovorne, ako nije lično učestvovao u realizaciji javne nabavke?
 5. Zašto štetnim pepelom hoće da zagadi Bešnjaju?”

34 KOMENTARI

 1. Jbt koliko ste dosadni i providni sa ovim smisljenim tekstovima. Sad jos samo ispiste komentare koji vam odgovaraju i full svima.

   • Prvo pepeo nije ni prosut,ovo je takva izmišljotina samo da bi se digla prašina.
    Drugo ako već imate dokaze za ovakve tvrdnje,idite prijavite nadležnim organima.
    Treće neka im oni postavljaju ovakva pitanja a ne vi!

    • Vi to hoćete da zabranite političkoj organizaciji da postavlja pitanja od javnog interesa?

 2. Dašić definitivno ne zna šta radi. Bruka SNS svojim nepismenim kadrovima koji rade ovakve gluposti. Pročitajte materijal sa ovih linkova i sve će vam biti jasno. Ovom nabavkom je izvršeno krivično delo (očigledno uzete pare) i pored toga im nije bilo dosta još hoće da u netaknutu prirodu izruče pepeo. Moram da kazem da u SNS-u ima stručnih i poštenih ljudi koji žele da se ograde od ovakvih lopova i neznalica. DAŠIĆU ILI UČESTVUJEŠ U OVOMO I ZATO ĆUTIŠ ILI PREDUZMI NEŠTO DA SE OVO NIKAD VIŠE NE DESI I DOVEDI STRUČNE I POŠTENE LJUDE, A NE LOPOVE I NEZNALICE!!! Komentar nije zlonameran, samo ne želim da ceo SNS Kragujevac bude ovako oblaćen i što je još gore od koga je to urađeno, ali nažalost sa dokazima

 3. Pa da li je moguće da neko krade tako što skrati dužinu puta i poveća cenu po metru. Da li mislite da je narod lud da ne zna koliko ima od kraja asfalta do odmarališta. Ako ne zna, pa izmeriće. Ako se ovaj Dašićev kriminal ne prijavi policiji, onda i ovi što su ovo otkrili i daju još i dokaze, rade zajedno sa Dašićem na pljčkanju i trovanju naroda

 4. Nemojte da krivite Dejana Ružića za sve. Nije radio ništa bez izričitog naloga Dašića. On je korektan bio, potpisao je sve liste SNS-a za izbore, bio kontrolor SNS-a na biračkom mestu, drug i komšija je Dašića. Pa nije tu doveden zbog znanja (kažu da ne zna ništa), već zato što lepo sluša. Ako se pogledaju ove nabavke na ovim linkovima, vidi se da pri čistoj svesti čovek ne može ovo da uradi i da misli da je uradio normalno posao.

  • Vi ste gospođo baš upućeni u rad stranke izgleda mi,a i dotičnog Dejana Ružića kao i Dašića,jel znate nešto što mi ne znamo ili ste samo verni fan gore nabrojanih?
   Pošto vidimo da pratite njihov rad pa bih da pitam,jel biste Vi slušali gradonačelnika ili šta?
   Postoji nešto što se zove procedura propisana Zakonom o javnim nabavkama,bolje malo to pročitajte i napišite drugi komentar koji će imati više smisla kada ste već imali vremena da pratite Ružićev i Đašićev rad, posvetite se i malo sopstvenom usavršavanju.

  • Šta li bi bilo kada bi se tražila dokumentacija bivših čelnika grada ranijih godina? Ne bi se no našla a kamoli da se pronađe cena istih šta i koliko jer ne postoji. Ima na njihovim računima.

 5. Spas za SNS u Kragujevcu je da vrati Tominog sina Radomira Nikolića što pre. On bar nije bio lopov. Dašić do sada što se zna palatio trg kod suda 4miliona više, put do odmarališta još toliko više. Ovo će sada definitivno stići do Vučića, a Dašić će morati da smišlja odgovore što pre. Odgovore ne treba da daje ovima što pišu (strani plaćenici), već našem predsedniku!

 6. Smesno je, za ovaj posao je angazovan Gradjevinski fakultet Univerziteta u Beogradu, a ne neko privatno preduzece!

 7. Dasicu baš te briga za gradski budžet, za poštovanje zakona, a naročito za ljude u ovom gradu. Vece zlo od tebe i tvojih saradnika nije zadesilo Kragujevac od kad postoji. Sto sam ne odeš i onako je svima jasno da nisi dorastao funkciji na kojoj si

 8. Do svega ovoga je doslo jer se Andreja Ilic zalutali direktor Energetike kasno setio da pocinje grejna sezona i da mora da izveze negde pepeo.
  Stavio je Dasica pred svrsen cin da mora hitno da raspise a zatim i ponovi javnu nabavku, kako bi Energetika otpocela izvozenje pepela na lokaciji Besnjaja. I nije bilo vremena da Grad odustane od ponovljenog tendera.
  Od izvozenja pepela na Besnjaju nije bilo nista, jer je grejna sezona pocela a dokumentacija nije uradjena, pa je pepeo isao na teritoriju opstine Batocina sve dok Inspekcija nije to zabranila.
  Dasicu, oslobodi se nesposobnih kadrova, koji nista bez tebe ne mogu da urade. Takvi kadrovi ti netrebaju, kada sve ti moras i trebas da im resavas.
  Zbog takvih kao sto je Andreja Ilic i slicni ni ti nemas buducnost na tom mestu.

 9. Svi se navodno razumeju u rad Gradomačelnika, a ne zapitaju se da li možda postoji određena procedura koja treba da se ispoštuje.

 10. Meni je zanimljivo samo da ste ta ista pitanja trebali da postavite pre mnogo godina i do sada bi sve bilo rešeno. Ne može sve odjednom.

 11. Ispade Sladjan Rakić veći stručnjak od Gradjevinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu po čijem je nalazu ovaj projekat potpuno bezbedan i provereno potvrdjen.

 12. Bešnjaju godinama niko nije uzeo u razmatranje.
  Sada kada se konačno nešto po tom pitanju radi, sad odjednom dušebrižnici zalaze u sitna crevca i osporavaju nešto što je struka potvrdila kao bezbedno.
  O tempora, o mores!

 13. Da ima bilo kakvih malverzacija što se tiče javnih nabavki, ceo postupak ne bih bio javan. Tako da ovima što dižu prašinu i pokušavaju da blate Dašića, treba da znaju jedno, džaba vam trud svirači!

 14. Narod pepepeo iz domaćinstva posipa po njivama kako bi poboljšao plodnost, ovaj pepeo iz enegetike koji je odslužio za posipanje puta ja sjajna ideja, ujedno korisno odlaganja i smanjenje pepelosta u gradu. Sto se javnih nabavki tiče sve urađeno po zakonu da nije neko bi odgovarao.

 15. Javne nabavke su pre svega JAVNE. I sve to sa jasno propisanim pravilima i uslovima. Nekima je to opet razlog za sirenje dezinformacija i lazi.

 16. Odgovaraće Ružić sigurno, jer je tek sada otkriveno. Dašić je izblamiran ponovo, a svedočiće saradnik koji radi sa profesorom u penziji B.S. sa kojim je Ružić pravio dogovor da padne prva nabavka i da se poveća cena na drugoj. Saradnik nakon toga nije dobio svoj deo kada je B.S izvlačio pare sa fakulteta na fiktivne poslove i dao Ružiću deo. Da je saradnik koji je odradio najveći deo projekta dobio svoj deo, ovo nikada ne bi izašlo u javnost. Strašno, ali u narednom periodu će i da vidite da li je istinito.
  Radomire ovo kod tebe nije smelo, spašavaj kuma, dok možeš!

 17. Neko reče da oni nemaju vremena da se bave kritikama…
  A za šta drugo bi trebalo da imaju vremena? Da donose katastrofalne odluke za grad u krugu izdvojene interesne grupe u okviru stranke a da svi poltrončići oko njih samo aminuju. Vi dobro znate da ceo Kragujevac živi u zabludi sa svim vladajućim strukturama grada u svojoj novijoj istoriji. Ko je vladao gradaom a da nije kupovao glasove raznoraznim obećanjima od zaposlenja do ostalih stranačkih privilegija. Zato su nam svi kompetentni kadrovi u senci onih neupućenih a nadređenih. Retki su slučajevi gde na sreću pošteni i kompetentni nemaju goru alternativu. Narod se ovde proseljačio, samo gleda sopstvenu zadnjicu ne razmišljajući o posledicama. Ovde je poštenje postalo patetika koja se ignoriše. Anemični ljudi odlučuju o sudbini grada jer narod nema međusobno poverenje i poštovanje prema sebi samom. Prostački mentalitet ima za posledicu ovo što sada gledamo na političkoj sceni grada.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime