MORAMO: Na vratima “doline gladi”

0
1005

Koalicija “Moramo” u Kragujevcu pruža punu podršku zaposlenima u FIAT-u ali i svim pratećim koopreantima.

Iz te političke organizacije ističu da ako 2.500 hiljade zaposlenih u samom FIAT-u, uz više stotina u kooperantima, ostanu bez posla proširiće se “dolina gladi” u Kragujevcu.

“Predlog da se ode u inostranstvo (ni 10% od ukupnog broja zaposlenih) ili da se uzme otpremina (ne za se kolika) je ucena od strane rukovodstva bez mogućnosti da se razgovara o svim pitanjima i da se donese zajednička odluka. Ko ne pita narod, desi mu se narod!”, poručuju iz “Moramo”.

Oni su radnicima i radnicama FIAT-a poručili da razumeju njihovu zabrinost i ogorčenost zbog iznenadne najave gašenja fabričkih pogona u kojima rade i da se pridružuju njihovim protestima za pravo na rad.

“Radnici “Zastave” su već plaćali veliku cenu neodgovornih političkih odluka koje su bez osnovnih sredstava za život ostavile na hiljade porodica, a gubitak posla je kao posledicu imao i njihovo  trajno osiromašenje. U trenutku kada se ustalila praksa da je davanje lažnih obećanja opravdano kako bi se osvojili mandati u izbornom procesu, danas se već suočavamo  sa ekonomskom katastrofom  koja će se odraziti na život svakog pojedinca koji u narednim danima sam treba da presudi o svojoj sudbini.  Surova dilema je stavljena pred te mlade ljude – da li da rizikuju i dobiju otkaz, ili da se otisnu u inostranstvo gde će sa ponuđenim platama živeti na ivici egzistencije i daleko od članova porodice. Pozivamo sve sugrađane da pokazu solidarnost i podrže borbu radnika kompanije FIAT, jer samo zajedno možemo da odbranimo naše osnovno ljudsko pravo na dostojanstven život. Druga strana je spoljnopolitički efekat gde predsednik želi da pokaže šta će se desiti ako fabrike sa EU kapitalom ne budu redile u cilju opravdanja za njegove buduće poteze. Ali ponavljamo, ko se sa narodom igra, dogodi mu se narod”, zaključuju u koaliciji “Moramo”.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime