Mladi iz Kragujevca i inostranstva obnavljaju Etnografsku kuću-muzej u Drači

0
2514

etno kuca muzej dracaUdruženje za društveni razvoj mladih „Interaktiv Kragujevac“ i Udruženje mladih „Drača“ organizovaće međunarodni kamp, u periodu od 5. do 20. avgusta, u selu Drača gde će grupa mladih iz inostranstva, uz podršku mladih Kragujevčana i meštana Drače, raditi na uređenju Etnografske kuće-muzeja i organizovati etno manifestaciju „Preobraženje u Drači“ koja će promovisati tradiciju i kulturu Šumadije.

Etnografska kuća-muzej koja se nalazi u selu Drača poslednji put je uređivana 1984. godine. Tada je u Drači organizovana manifestacija Znanje-imanje. Ove godine grupa mladih će uz podršku grada Kragujevca posle 30 godina organizvati manifestaciju u ovom selu i doprineti povratku posetilaca Etnografskoj kući koji će se upoznati sa delom etnografije Šumadijskog kraja i doprineti očuvanju tradicije i kulture našeg naroda.

Planirano je da na manifestaciji nastupe kulturno-umetnička društva sa teritorije grada Kragujevca, pevačke grupe, izvođači na muzičkim instrumentima, a biće organizovano i nadmetanje u najboljoj zdravici. Tog dana će biti organizovano i zvanično otvaranje renovirane Etnografske kuće-muzeja i degustacija tradiconalnih Šumadijskih jela.

Međunarodni kamp se organizuje u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije kao kontakt tačkom za Srbiju, a na kampu će učestvovati mladi iz Francuske, Japana, Italije, Rusije, Španije, Tajlanda koji žele da pomognu Kragujevčanima da sačuvaju tradiciju Šumadije od zaborava.

Aktivnosti se sprovode pod pokroviteljstvom grada Kragujevca, a po projektu „Volontirajmo zajedno“.

Organizatori su pozvali sve koji poseduju stare predmete iz etnografije Šumadije, a žele besplatno da ih ustupe, da se jave i time doprinesu obogaćivanju zbirke predmeta u Etnografskoj kući-muzeju u Drači. Predmeti mogu biti: narodne nošnje – etno odeća i obuća, predmeti korišćeni u kući – za ishranu i sl, predmeti košišćeni u polju, drugi predmeti.

Svi zainteresovani koji žele da besplatnim ustupanjem predmeta doprinesu obogaćivanju zbirke eksponata u Etnografskoj kući – muzeju u Drači mogu se javiti do nedelje, 17. avgusta u 12 časova.

Kontakt:
Udruženje Interaktiv – Branko Ratković 062343607, uginteraktiv@gmail.com
Udruženje mladih Drača – Dejan Pejović 0643937553.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime