Mladi frulaši na usavršavanju kod maestra Bore Dugića

0
410

Zvuci frule, tradicionalnog instrumenta srpskog naroda, odjekivali su sinoć Račom i najavili kraj još jedne Letnje akademije, organizovane  pod budnim okom maestra Bore Dugića.

Ovogodišnja Letnja akademija frule okupila je petoro najboljih mladih frulaša iz naše zemlje, koji su imali priliku da uče od jednog od najboljih frulaša ikada na ovim prostorima.

Škola frule u Rači zaživela je 2017. godine i od tada svakog leta okuplja mlade, talentovane frulaše, koji žele da usavrše različite tehnike virtuoznog sviranja.

Kroz sviranje uzbudljivih kompozicija sa balkanskog područja, na akademiji se učila i pravilna tehnika disanja, beleženje nota, artikulacije, tehnike preduvavanja, ornamenti, različiti ritmovi i stilovi.

Svi polaznici su, na svečanom koncertu, dobili sertifikate o završenoj akademiji frule po programu Bore Dugića, a društvo na otvorenoj sceni pravili su im i glumci omladinske scene račanskog pozorišta.

Najbolje mlade frulaše pratio je na harmonici Boban Prodanović, sa  kojim su, takođe, mogli da podele tajne tradicionalne srpske muzike.

Sviranje na fruli uvršteno je u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime