Ministarka posetila Batočinu, od Lapova do Kragujevca uskoro vozom znatno brže

0
1517

Uokviru rekonstrukcije železničke pruge Lapovo – Kragujevac, u dužini od 27,5 kilometara, u Batočini se postavljaju poslednji metri novih šina i pragova. Radovi će biti završeni 30. septembra, a od 1. oktobra novouvedeni voz saobraćaće od Kragujevca, preko Lapova do Mladenovca, gde će imati vezu i sa BG vozom, do centra Beograda.

Brzina na ovoj pruzi, prema rečima Miroljuba Jevtića v.d. generalnog direktora “Infrastrukture železnice Srbije” od Kragujevca do Batočine biće 100 km, a do Lapova 65 km na sat. Vožnja će trajati 26 minuta, a cena karte iznosiće 150 dinara.

Završne radove danas je obišla potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, koja je pored ostalog istakla da će zaključno sa 2020. godinom biti rekonstruisano blizu 800 kilometara regionalnih pruga.

“Kao i glavni koridori koje modenizujemo, za bolji život građana jednako su važne i pruge. Naš zadatak je da stvorimo uslove za modernu železnicu i savremeno opremljene vozove koji će se kretati prosečnom brzinom od 100 km na sat”, kazala je Mihajlović.

Ministarka je podsetila da do 2014. godine nije rekonstruisan nijedan kilometar regionalnih pruga, kao i da je Svetska banka u jednoj studiji pre nekoliko godina ocenila da je Srbija na železnici propustila 2,5 investiciona ciklusa, odnosno 40 godina razvoja.

Prema rečima Zorane Mihajlović u planu je i rekonstrukcija pruge Kragujevac – Kraljevo, što će itekako pomoći razvoju i kvalitetu života u ovom delu Srbije.

Pored toga, očekuje se i završetak deonice puta Kragujevac – Batočina u martu 2020. godine. Radi se i projektno – tehnička dokumentacija za “brzu saobraćajnicu” od Kragujevca do Mrčajevaca, koja će Kragujevac povezati sa deonicom Preljina – Kraljevo. Izgradnja puta u dužini od 35 kilometara počeće iduće godine, a procenjena vrednost radova je oko 150 miliona evra.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime