Milenić: Gušenje slobode javnog informisanja

5
2843

sasa milenic (3)Na konferenciji za medije odborničke grupe „Zajedno za Šumadiju“ pored retrospektive događaja koji su obeležili ovu godinu, bilo je reči i o njihovom viđenju nastupajuće 2015. godine.

– Nakon protivustavne smene vlasti i ignorisanja izborne volje građana na ovoj sednici predlogom za razrešenje direktorke JP Radio televizija Kragujevac Jovanke Marović, prelazi se na gušenje slobode javnog informisanja. Navedeni razlozi poslovne i menadžerske nesposobnosti, odnosno nedomaćinskog i nesavesnog poslovanja, jednostavno nisu tačni. Sumnjam u stručnost članova Nadzornog odbora koji su poslovanje RTK procenjivali i dostavili Skupštini grada predlog za razrešenje Jovanke Marović – rekao je odbornik Saša Milenić.

Istovremeno, na dnevnom redu sednice našao se i plan rada te medijske kuće, koji je sačinio sadašnji direktor sa svojom ekipom.

– Kada je reč o dugovanjima RTK, to javno preduzeće duguje neobično malo u poređenju sa dugovima drugih medijskih kuća u Srbiji. Ne stoji ni argument da je razlog za razrešenje kašnjenje plata jer isplata zarada kasni i u drugim preduzećima. „Zajedno za Šumadiju“ neće dozvoliti da se ova tema stavi ad acta i nastaviće da se bori za javni servis Šumadije – zaključio je Milenić.

5 KOMENTARI

 1. G.Milenić reče na press konferenciji da je smena direktorke i glavne urednice RTK “gušenje slobode javnog informisanja”!? Profesor filozofije i doskorašnji spiker Skupštine grada nije izneo ni jedan argument koji potvrdjuje ovu besmislenu tvrdnju. Čime je to “gušenje slobode javnog informisanja”,ako neko kao direktor načini tolike gubitke( brojni sudski procesi zaposlenih u RTK se vode protiv nje) ,ako je račun blokiran više meseci,ako kasne plate,ako primenjuje mobing protiv neposlušnih novinara ,ako su sindikati u toj kući jedinstveni protiv svoje šefice,ako smatra da sve počinje od nje(gumicom je izbrisala ljude koji su stvarali elektronske medije u Kg-Radio i TV,proglasila je je nepodobnim )!?Naravno, takav mora da ode,ne samo iz RTK nego iz bilo koje firme koja je pod juristikcijom grada.No, veoma je lako pročitati Milenića.On se ponaša u stilu “držte lopova”,jer su sami uhvaćeni u nečasnom delu.A tiče se uredjivačke politike. E, tu uredjivačku politiku je kreirala smenjena direktorka,koja je sebi dala i funkciju glavne urednice,sa velikim uplivom ,da ne kažem, odlučujućim Saše Milenića(koji je uzgred ekspert i za politiku,privredu,ekonomiju,finansije,kulturu, muziku, književnost,film- jednostavno stručnjak opšteg smera, to nam je pokazao dok je predsedavao Skupštinom grada).Zašto je u žargonu RTK u Kragujevcu poznata kao “Verkovizija”? Zato reaguje g. Milenić,jer neće više biti(bar se tako nadamo) da se gradonačelnik bar tri puta nedeljno pojavljuje u tkz. specijalizovanim jednočasovnim emisijama,ili da se stranka kako je to bilo u vreme predohodne vlasti, gde se otzvoreno navijalo samo za jednu političku opciju i gde je pogažena sve profesionalno i etičko u novinarstvu. Radio televizija Kragujevac je bila glasnogovornik jedne stranke (ZZŠ),jednog čoveka i njegove svite(V.Stevanović) i zato sada reaguju jer tako više neće biti. Naravno, ako bi nova direktorka ,ili novi urednički sastav RTK nastavio da se tako nečasno ponaša kao predhodna sa Jovanom Marovićem na čelu, ovog puta , naglašeno afirmišujući jednu politiku opciju(vladajuću),ili jednog čoveka,,gradonečalnika, onda treba reagovati na isti način. Radio televizija Kragujevac mora da postane otvorena i neutralna u polituičkim zbivanjima, koja omogućava podjednaku propusnu moć svakoj političkoj opciji.
  Ali, da se vratim na početak.
  Podsećam Milenića i njegovog mentora Stevanovića kako su se ponašali kada su prvi put došli na vlast u Kragujevcu.Odmah su posmenjivali i direktora i glavne urednike (u emisiji na radiju je je rekao zato što “ja nisam bio dovoljno zastupljen”)i uz to izazvali protest svojih stranačkih pristalica ispred Radio Kragujevca .Ali, to cirkuzarenje je išlo do toga da su prostorije uzgrade Radio Kragujevca u Radičevićevoj ulici pretvorili u kazamat, logor za jedan broj novinara, tonaca, realizacitota koji su bili na programu(20 njih).Od njih su Verko i kompanija tražili da im potpišu lojanost,a pre toga isključili su im vodu, struju, telefonske veze.Verko je tada od Radio Kragujevca stvorio desetočasovni “konc logor” za novinare. To beše januara 1997. To je najveća mrlja koja ne može da se obriše nad Kragujevcem(u kome se začelo novinarstvo) čija je vlast tada zatvarala novinare lišavala ih vode,struje,telefona i koja ih je u koloni jedan po jedan ,kao u konc logorima, pod snažnim reflektorima sa susednog stana, otpuštala u ponoć!Ponižavajuće,jel da,ali to su i želeli Verko, Milenić, Bora Radić. Da blate,ponize ljude,njihove porodice,ali neke od njih nisu uspeli.Pa ni potpisnika ovoih redova. i
  Onaj koji je tako radio, sada govori o gušenju javnih medija! Pa sve što je od tada grupa oko V.Stevanovića učinila bilo je da javno preduzeće Radio televizija Kragujevac postalo privatni servis vlasti ,pa su se čak imali direktan TV prenos izlaska iz zatvora jednog njihovog prijatelja,gradskog većnika,što je nezabeleženo u istoriji novinarstva,ili emitovanje saopštenja V.Stevanovića o sdvojim ličnim, ljubavnim problemima i jadima…Skandalozno…
  Nemate pravo, Mileniću, Stevanoviću da o javnom informisanju kažete ni jednu reč,jer ste vi jednu uglednu kuću doveli u situaciju da bide vaš privatan servis.Osamnaesti januar 1970. godine ,kada je kantatom Mihajla Vugdragovića startovao Radio Kragujevac(koji je iunedirio 1996. Televiijzu) gazili ste sve vreme, zaboravili ste ko su osnivači Radija, ko je najdirektnije učestvovao u stvaranju tog medija.Sve je počinjalo od vas, što je sramno,ali to govori o vama.
  Duboko verujem, da to više nikada neće se dogoditi,kao što verujem da će uspeti da REK izbegne bankrot u koji ga je dovela politika direktorke i aktuelne vlasti.
  Mnofo sreće novom RTK.

 2. Samo Sasa da ne prica o slobodnom novinarstvu, slobodi misljenja i demokratiji. Kad se izvrsi analiza njegovih nastupa, govora i ponasanja izvede se jednostavan zakljucak. “Svi oni koji misle drugojacije od njega su diktatori, tirani, cak su i fasisti, ljudi opasni po okolinu”
  Hvala prirodi sto je stvorila i takav primer necojstva.!

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime