Milena Andrić: „Ne bih mogla da zamislim život bez umetnosti“

0
1831

14101960_10210757534560752_1630798578_n copy

Biti uspešni u poslu kojim se bavite, podrazmeva da stalno pomerate granice, da se trudite da budite jedinstveni i da svaku priliku koristite za pomeranje sopstvenih granica. Umetnost je svakako delatnost koja teži stalnom progresu i upravo ona može da vam pruži sve gore navedene stvari.

Primer da su trud i originalnost posebno bitni za umetnost je naša sugrađanka Milena Andrić, koja svojim unikatnim radovima na platnu, tekstilu i drvetu samo dokazuje da umetnost ne poznaje granice.

Milena nam je u ekskluzivnom razgovoru otkrila šta za nju predstavlja umetnost, kako pronalazi inspiraciju za svoje radove, o planovima za predstojeći period, kao i mnoge druge stvari vezane za nju i njen umetnički opus.

Za početak, možeš li da nam kažeš nešto o sebi?

-Rođena sam u Kragujevcu, 02.08.1979. godine. Završila sam Drugu kragujevačku gimnaziju, a potom Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, odsek dizajn tekstila u Beogradu. Radim kao stalno zaposleni nastavnik likovne kulture u O.Š.,,Treći kragujevački bataljon“ od 2004. godine. Aktivno se bavim slikanjem i oslikavanjem predmeta od tekstila, drveta, stakla… i ne bih mogla da zamislim život bez umetnosti. Ona me okružuje svakog dana i u svakom trenutku, bilo da sam kod kuće ili na poslu umetnost je uvek uz mene. Pored oslikavanja unikatnih predmeta, u slobodno vreme pravim figurice od marcipana koje mi pomažu da zadrzim dete u sebi.

image description

Da li si oduvek mislila da ćeš se u budućnosti baviti umtenošću?

-Da, mislila sam da ću se u budućnosti baviti likovnom umetnosću i imala sam veliku podršku porodice .

Slikanje na platnu, tekstilu ili nekom drugom materijalu, šta ti pričinjava najviše zadovoljstva?

-Svaki moj dan je ispunjen nekim vidom likovnog izražavanja, bilo da je to slikanje na platnu, tekstilu ili nekom drugom materijalu. Kako sam žavšsila dizajn tekstila, taj deo mi je i najinteresantniji jer pruža mnogo mogućnosti za kreativni rad. Takođe mi je bitna činjenica da ručno oslikani tekstil čini da se osoba koja ga nosi oseća posebno i unikatno kao i sam taj odevni komad, ili komad u enterijeru. Isto važi i za ostale predmete koje ručno oslikavam.

Kako pronalaziš inspiraciju za svoja dela?

-Oduvek sam volela da crtam i kasnije slikam portrete i ljudsku figuru. U početku na realan način kako je to moralo biti na fakultetu da bih kasnije to malo prevela u apstrakciju. Trenutno su mi inspiracija fraktali, koji se pojavljuju kao segmenti na mojim sliakama, a za to sam dobila ideju od prijateljice Marije Rafajlovic Stojkovic, koja je magistrirala na temu fraktala na PMF –u. Ideja beskonačkog mi je bila zanimljiva za povezivanje nauke i umetnosti.

Postoji li još neka grana umetnosti koja privlači tvoju pažju?

-Volim muziku i uvek dok slikam je slušam. To mi je pored slikanja velika ljubav.

Universe 3, acrylic on canvas, 100 x 70 , 2016 copy

Sa radovima svoje sugrađanke, Kragujevčani su imali prilike da se upoznaju prethodnih godina. Sada ih očekuje nešto sasvim novo, postavka koja podrazumeva spoj umetnosti i nauke.

– Od 3-24. Septembra, u Narodnom muzeju u Konaku kneza Mihaila, održaće se izložba gde će Kragujevčani moći da se upoznaju sa našim radom. Marija Rafajlovic Stojkovic i ja izložićemo naš spoj nauke i umetnosti, a naziv izložbe je ,,Umetnost – Fraktal – Umetnost“ . Pozivam sve koji su zainteresovani da vide nešto novo i drugačije, kako sarađuju matematika i slikarstvo, da dođu 3.9. u 19. h u Konak kneza Mihaila.

Betovenova tvrdnja da je umetnik najveće blago jedne nacije, trenutno kod nas ne može da tumači kao tačna. Ipak Milena i pored nezavidnog položaja svoje profesije, mladim kolegama poručuje da ostanu uporni u poslu kojim se bave.

-U našoj zemlji je umetnost u degradirajućem položaju i zbog toga se mladim ljudima koji žele da se bave nekim kreativnim poslom snovi u startu ruše. Ja sam imala potpunu podršku  roditelja da upišem fakultet koji želim jer su znali da ću jedino tako naći svoju sreću. U životu najveći deo dana provedemo na poslu, i ako je taj posao nešto što nas ne ispunjava onda smo nesrećni. Neprekidni rad i usavršavanje na kraju urode plodom. Poručila bih svim mladim ljudima da ne odustaju od bilo kog vida umetnosti jer ona čini naše živote lepšim i daje im smisao.

Miss Glasses , acrylic on canvas , 100 x 70 , 2016 copy

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime