Mere zaštite u Gradskoj upravi podignute na viši nivo

1
1342

Broj novozaraženih koronavirusom u Kragujevcu i dalje raste, pa su u Gradskoj upravi mere zaštite podignute na viši nivo.

Konov indeks pozitivnosti za Kragujevac juče je bio 12,9 što u odnosu na sedam procenata predstavlja rizik. U Gradskoj upravi je devetoro zaraženih, osmoro u izolaciji, dok jedan zaposleni čeka rezultat testiranja.

“Zbog toga je Štab za vanredne situacije mere zaštite u Gradskoj upravi podigao na viši stepen. Mere se odnose na dezinfekciju, obavezu nošenja maski tokom čitavog radnog vremena i skraćivanje nepotrebnog boravka van objekta ukoliko to nije neophodno, što se ne odnosi na korišćenje zakonom propisane pauze”, kazala je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, Štaba za vanredne situacije i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera za grad Kragujevac..

To znači, objašnjava Damnjanović, da se svi poslovi kod kojih je to moguće obavljaju onlajn ili telefonskim putem.

“Tamo gde nije moguće kontakti sa strankama su svedeni na najmanji mogući minimum, sastanci na kojima ne treba da bude više od šest lica a u skladu sa prostorom od četiri metra kvadratna po osobi se zakazuju i zaposleni u Gradskoj upravi to poštuju”, rekla je Damnjanović.

Ona je podsetila da se na teritoriji grada Kragujevca odvija komunalni i inspekcijski nadzor a u prethodnih nedelju dana obavljena su 123 komunalna inspekcijska nadzora i svi oni koji se mera ne pridržavaju biće sankcionisani. Na dnevnom redu sednici Vlade RS danas su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koje se tiču postupanja i poštovanja protivepidemijskih mera. Izmenama Zakona će se, kazala je Damnjanović, dati pravo komunalnim inspektorima da na licu mesta za nenošenje maske na propisanim mestima izriču mandatne kazne u iznosu od 5.000 dinara, a ako se plati u roku od osam dana visina kazne je 2.500 dinara.

Najviše novozaraženih je među radno aktivnim stanovništvom starosne dobi od 20 do 50 godina i oni su najugroženiji. Kod dece do 10 godina starosti samo je jedan dečak pozitivan. Mlade osobe su superprenosioci koje ne ispoljavaju simptome i tako mogu da zaraze svoje roditelje, bake i deke koji teško podnose infekciju, zahtevaju hospitalizaciju i priključivanje na respiratore.

Dr Damnjanović je još jednom apelovala na građane da poštuju protivepidemijske mere jer nošenje maski, poštovanje distance i postojanje dezobarijera su jedine mere koje mogu dati rezulate što smo, podsetila je, kao grad pokazali u prvoj fazi pandemije kada je za tri meseca bilo svega 68 zaraženih.

“Drastične mere se ne uvode, ali ukoliko budemo vodili računa pre svega o sebi, svojoj porodici i zaposlenima na radnom mestu, poštovali distancu, nosili maske i trudili se da smanjimo kontakte na najmaanju moguću meru, uspećemo da se izborimo, ukoliko ne, stanje polako prerasta u alarmatno”, poručila je Damnjanović.

1 KOMENTAR

 1. Sada je tesko,a za 2 nedelje ce biti jos gore
  Najugrozeniji su ljude starosti 20-50 godina, od 10-20 i 50-65
  Vi nosite masku, vlast naravno da nece,ali ce nas kaznjavati kao ludi
  Zdravstvo je pred pucanjem (bolnice su kao stale) ali mi se dobro drzimo i ”najbolji smo u regionu”
  Dobro svi znamo gde komulanci trce da proveravaju, isto tako znamo gde ne proture nos (a tek da proveravaju)
  Odmah bi oni opet policijski cas,ali im se nesto ne da (bolje reci ne sme)

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime