„Medejini dečaci“ iz Bukurešta osvojili Gran pri 14. Joakim Inter Festa

0
362

Žiri 14. Joakim Inter Festa dodelio je Gran pri „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu u celini predstavi „Medejini dečaci“, u režiji Andreja Mažerija, pozorišta „Apolo 111“ iz Bukurešta.

U obrazloženju žirija navodi se:

„Rafiniranim pozorišnim sredstvima autori tumače motive Euripidove tragedije, donoseći ne samo novo razumevanje mita, nego i autentičan doživljaj aktuelnog odnosa Evrope i sveta. Predstava nosi snažan društveni angažman, ali deluje i na intimnom, emotivnom planu i pleni tipično pozorišnim paradoksom: da se lik Medeje doživljava u svoj složenosti i punoći – u izvođenju muškarca, odnosno muškog ansambla.

Svaki element predstave ima artikulisanu dramaturgiju i doprinosi stvaranju upečatljive i dinamične priče o žrtvovanoj Medejinoj deci – čiju kob izgleda da i dalje nosimo.

Mladost autorske ekipe u kombinaciji sa talentom, radoznalošću i spremnošću za eksperiment, ali i erudicijom i zrelošću, donosi novu veru u potencijal i značaj pozorišne umetnosti danas.“

Specijalna nagradu grada Kragujevca dodeljena je Vedrani Božinović za rad na dramaturgiji predstave „Hasanaginica“, Novosadskog pozorišta/Ujvideki Szinhaza.

U složenom, možda čak i nezahvalnom zadatku da se uhvati u koštac sa jednom od najčuvenijih narodnih pesama,  i dramatizacijama koje su već postale klasika, a da u isto vreme otvori žestok dijalog sa današnjim vremenom i Hasanaginicama i Hasanagama oko nas i u nama, Vedrana Božinović zapravo je istakla značaj dramaturga u procesu stvaranja savremenog pozorišta. 

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime