MBA – 11 godina rada sa najmlađima

1
1998

Mala košarkaška akademija (MBA) ove godine upisuje jedanaestu generaciju polaznika u malu školu košarke. Tim povodom razgovarali smo sa osnivačima MBA predsednikom Veljkom Vrućinićem i stručnim rukovodiocem, legendom kragujevačke i jugoslovenske košarke Bogoljubom Bocijim Đurićem.

Kako je nastala ideja za osnivanje Male košarkaške akademije?

Bogoljub Đurić: Ideja o osnivanju male košarkaške akademije rodila se pre petnaest godina kao odgovor na neke probleme koji su bili prisutni u radu sa najmlađim košarkaškim učenicima: nedostatak koševa na visni 2,60 m, malih lopti – „petica“, odgovarajućih trenažnih sredstava, odgovarajuće literature za rad sa decom uzrasta 6 ili 7 godina. Takođe, problem metodike obučavanja najmlađih bio je pogrešan, odnosno najvažniji element tehnike, ujedno sama suština ove igre, šut, zbog predhodno navedenih razloga, stavljen je u drugi plan. Tačno pre jedanaest godina Veljko i ja smo ideju i realizovali.

Deca kod vas u akademiji ne treniraju samo košarku već i još neke sportove?

Veljko Vrućinić: Da, košarka je naš glavni predmet – sport, međutim, kako je navedeni uzrast period kada deca počinju da se razvijaju, tako da pored košarke treniramo, po semestrima, i atletiku i gimnastiku kao bazične sportove, koji najbolje utiču na njihov pravilan fizički razvoj. Tokom letnjeg raspusta u okviru kluba organizujemo i časove plivanja za neplivače i plivače kao još jedan od bazičnih sportova za razvoj dece.

Koliko traje vaša škola košarke? Koliko vidimo u vašem klubu ima i starije dece?

Bogoljub Đurić: Plan i program Male košarkaške akademije za dečake i devojčice uzrasta od 6 do 8 godina traje dve školske godine, odnosno četiri semestra. Nakon toga treneri MBA akademije daju predlog roditeljima za nastavak bavljenja sportom. Da li će to biti neki individualni ili ekipni sport zavisi pre svega od dece i njihovih roditelja. A ko želi da nastavi dalje košarkaško školovanje, to može da učini u okviru jedne od naših takmičarskih selekcija.

Vi ste jedan od najbrojnijih i najuspešnijh klubova u regionu. Koji su vaši dalji planovi?

Veljko Vrućinić: KK MBA sada broji više od 250 dečaka i devojčica uzrasta od 6 do 14 godina. Naše takmičarske selekcije su u samom vrhu regionalnog takmičenja. Pored ligaških takmičenja, redovni smo učesnici raznih festivala i turnira u Srbiji, ali i izvan granica naše zemlje. Evo sada smo učestvovali na internacionalnom turniru „Karpathian Cup“ koji se održao u Temišvaru. Cilj male akademije je pored košarkaškog napretka i socijalizacija dece, upoznavanje sa vršnjacima iz drugih gradova, kao i sa drugim kulturama. Tako da imamo dosta klubova iz Srbije ali i iz drugih zemalja: Italije, Rumunije, Bugarske sa kojima smo predhodnih godina razvili saradnju razmenjivanja deca, gostovanja i druženja.

Vaš klub je ove godine organizovao i međunarodni kamp koji se održava u Donjem Milanovcu. Po fotografijama sa vaše stranice deluje da je bilo izuzetno uspešno?

Veljko Vrućinić: Košarkaški kamp „Play and learn“ u organizaciji KK „MBA“ je realizovan izuzetno uspešno, Ppreko 500 dečaka i devojčica sa celog Balkana je učestvovalo na Kampu. O uspešnosti kampa najbolje govore prezadovoljna deca i pohvale koje smo dobijali konstantno od svih kampera. To nam je vetar u leđa da podignemo organizaciju kampa na još viši nivo.

Gde u Kragujevcu mogu da vas pronađu zainteresovani? U kojim školama održavate treninge?

Bogoljub Đurić: Ove godine Mala košarkaška akademija vrši upis u četiri škole, lokacijski rapoređene u različitim delovima grada, OŠ „Stanislav Sremčević“, OŠ „Radoje Domanović“, OŠ „Jovan Popović“ i OŠ „Vuk Karadžić“. Sve informacije oko upisa i treninga možete dobiti na telefon 065 25 90 790.

Veljko Vrućinić: Izuzetno je važno za pravilan razvoj deteta da se vaše dete bavi sportom. Neka dete samo izabere sport koji voli, a Vi mu pružite maksimalnu podršku. Sportski pozdrav.

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime