Manje zaraženih, ali i dalje neophodno poštovati mere

0
725

Iako se beleži blagi pad broja novozaraženih, epidemiološka situacija u Kragujevcu je nestabilna, jer virus i dalje kruži u populaciji, rečeno je na sednici Štaba za vanredne situacije na kojoj je razmatrana i usvojena analiza epidemiološke situacije povodom pandemije koronavirusa i sezonskog gripa.

Prema rečima Dragana Vasiljevića direktora Instituta za javno zdravlje, od početka epidemije na teritoriji Šumadijskog upravnog okruga ukupno je uzeto 230 000 uzoraka, od čega je pozitivno 64 965, a u Kragujevcu 45.500, što je 22 posto u odnosu na broj stanovnika. U strukturi obolelih dominiraju nevakcinisane osobe, istakao je Vasiljević. U kućnoj izolaciji  je blizu 1.500 osoba i to je, pored kovid propusnica, jedna od krucijalnih preventivnih mera.

“Svakodnevnom kontrolom osoba u izlociji, kako pozitivnih tako njihovih kontakata, Institut za javno zdravlje obavio je do sada oko 150.000 poziva. Veliku pomoć u tom poslu pružaju Policijska uprava i republička sanitarna inspekcija”, kazao je Vasiljević.

Što se tiče sezonskog gripa do sada nije registrovan nijedan slučaj. Vakcinu protiv sezonskog gripa primilo je 5.583 građanl, što je manje nego prošle godine kada je dato 10.000 doza, tako da će Dom zdravlja pokušati da poveća obuhvat vakcinisanih.

Inače, oboljenja slična gripu registrovana su kod 191 osobe u Kragujevcu. Zbog toga je Štab za vanredne situacije još jednom apelovao na sve sugrađane da se i dalje ponašaju disciplinovano, uz poštovanje distance, nošenje zaštitne maske, pojačanu ličnu i higijenu porostora. Ono što je najvažnije – to je vakcinacija.

U Univerzitetskom kliničkom centru, kako je rekao direktor Slobodan Milisavljević, u kovid sistemu hospitalizovano je 167 pacijenata od čega je 149 pozitivnih.

“Dnevno beležimo preko 100 pregleda na Infektivnoj klinici od čega se broj prvih pregleda kreće između 50 i 60. Od tog broja 10 posto su kandidati za hospitalizaciju. Popunjenost posteljnog fonda koji je opredeljen za kovid sistem je 47 posto. Situacija je složena što znači da je i dalje potreban oprez”, poručio je Milisavljević.

“U kovid ambulanti Doma zdravlja primetno je smanjenje broja akutnih respiratornih infekcija i smanjenje broja zaraženih koronavirusom”, naglasio je direktor Vasilije Antić.

U septembru je bilo 14.436 pregleda, u oktobru 13.286, a u novembru 7.566. Od septembra do danas primećeno je i smanjenje broja pregledane dece.

Što se tiče vakcinacije, oko 86.000 građana je primilo prvu dozu, nešto više od 81.000 drugu, a treću preko 41.000. Povećava se i broj onih koji su zainteresovani za prvu dozu – oko stotinak dnevno.

Na sednici Štaba za vanredne situacije razmatran je i usvojen i izveštaj o stanju pripremljenosti zimske službe, koja održava oko 1.000 kilometara putne mreže  –  200 ulica prvog i drugog prioriteta u gradu i 450 kilometara seoskih puteva. Prema rečima direktora JKP Šumadija Marka Vujnovića na zalihama se nalazi oko 1.000 tona rizle, 1.400 tona industrijske soli i 18.000 litara kalcijum hlorida. Obavljen je kompletan remont, tako da je na raspolaganju 11 kamiona,  8 radnih mašina i kompletno ljudstvo.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime