“Mala priča o velikoj ljubavi” Ane Petrović

0
3226

mala priča o velikoj ljubaviIzložba pod nazivom “Mala priča o velikoj ljubavi” autorke Ane Petrović biće otvorena sutra u 20 sati Art kafe galeriji.

Na ovoj izložbi  prikazane su slike srednjih dimenzija koje asociraju na kakav avant-pop ljubavni film, na divan, uzbudljiv skok u kič i naivu, sa čestim ikonografskim referencama na Klimta, Šagala, Lempicku, a još više na filmove koji po senzibilitetu spadaju u avant-pop, poput filmova samog Kusturice, Kventina Tarantina, Roberta Rodrigeza i braće Koen.

Na taj način, Ana Petrović priča sentimentalne i nežne, veoma teatralne, narodne i ilustrativne priče, da bi na površinu izvukla ono što kao istinski tužno, ali i jedinstveno, postoji u ovom malom univerzumu srpskog sela i provincije koja nastoji da se prilagodi modernosti metropola, ne gubeći pritom svoj identitet.
Njene junakinje, uvek drugačije i uvek pribrano strastvene, ponašaju se i doterane su kao „gradske devojke“, da bi osvojile srca muškaraca koji su uvek isti i tipizirani, te izgledaju neprirodno i retro. Njeni parovi se kreću u klaustrofobičnim prostorima koji obiluju čipkom i vezom, dekoracijom i lampama, mekanim foteljama, koje asociraju na neko drugo doba, možda na kuće lutaka, na još uvek netaknute uspomene iz detinjstva, koje su preživele bombardovanja, žrtve, rat. – Francesca Pietracci – likovni kritičar

Ana Petrović  rodjena je 28.02.1970. u Kragujevcu.
Studije je započela na Accademia di Belle Arti, Perugia (Italy), a diplomirala 1995. Na  Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u Beogradu, na odseku Dizajn tekstila.
Izlagala na više kolektivnih i deset samostalnih izložbi u Maloj galeriji Narodnog muzeja u Kragujevcu, Etnografskom muzeju, Muzeju vazduhoplovstva, Galeriji Macola u Mećavnik Gradu, Gradskoj Galeriji Mostovi Balkana, Kući Kralja Petra.

Od 2004.do 2009. godine bavila se primenjenim slikarstvom i dizajnom u Mećavnik Gradu Emira Kusturice u Mokroj Gori.
Radi slike, oslikani nameštaj, dizajn tepiha i nameštaja, dizajn tekstila i odevnih predmeta, oslikavanje enterijera, i dizajn predmeta za kuću.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime