Makeup umetnica Katarina Kathy Proković u CACAO Beauty Centru

0
1787

Cacao Beauty Center timu pridružila se Katarina Proković Prodanović, Kathy. Ona nije samo profesionalni šminker – Katarina je mnogo više od toga, prava makeup umetnica. Od svoje treće godine počinje da crta i slika, što opredeljuje njeno kasnije karijerno usavršavanje, sam pristup i stil u radu.

Iako se tokom akademskog obrazovanja činilo da su ekonomska terminologija i literatura ostavile malo mesta za umetnost – Katarina i dalje izražava svoje stavove i karakterne crte na papiru, platnu i – licu. Kada je pitamo kako je odabrala šminkanje kao profesiju, zamisli se i potpuno iskreno odgovara da nije.

“Šminkanje je mene odabralo. Umetnost ima više pravaca, šminkanje kao jedan od njih je samo pronašlo put do mene i mog srca. Nikad nisam maštala da budem šminker i nisam išla na edukacije tog tipa, šminkala sam drugarice koje su videle potencijal u meni i sve je krenulo spontano”, kaže Katarina.

Usled sve veće potrebe za makeup umetnicima koji će šminkom naglasiti lepotu i individualnost svake osobe, Katarina počinje da sarađuje sa poznatim imenima u muzičkoj i filmskoj industriji, kreirajući upečatljive transformacije likova. Njen talenat ekranizovan je u filmu „Mi smo podmornice“, u spotu sastava IVEZA and ELEMNTS, kao i u spotu grupe „Osvajači“.

Ambicija i talenat učinili su da 2014. godina bude presudna za Katarininu karijeru. Odlazi u Dubaji da radi u lokalnom salonu lepote, a nakon sedam meseci dobija posao u Kataru u MAC-u. Tokom trogodišnjeg rada za MAC usavršava tehnike šminkanja, istražuje formule proizvoda i uči kako da odabere najbolje za svakog klijenta.

Po povratku u Srbiju nastavlja sa usavršavanjem tehnika šminkanja, a u fokusu njenog rada su i dalje umetnička nota i naglašavanje individualnosti svakog od modela koje šminka.

Šminka treba da se poklapa sa temperamentom, podnebljem, starošću žene, da prati trendove u bojama, teksturama, tehnikama.

Najbolji makeup umetnici nikada ne prestaju da uče, ali ni da dele svoje iskustvo sa početnicima u poslu. Tako Katarina poručuje mlađim kolegama da je za uspeh u sferi profesionalnog šminkanja najvažnije ostati svoj i uvek dati lični pečat pri svakom šminkanju, bilo da je reč o backstage ili beauty šminki.

Pitali smo Katarinu i da nam otrkije makeup trik koji će učiniti da svaka od nas izgleda besprekorno u svakodnevnim prilikama, ali kao i svaki umetnik Kathy naglašava da je najvažnije ono što je „ispod“ i ističe značaj nege kože.

“Sa negovanom kožom imate savršenu podlogu i onda će vam svaki naredni deo u makeup-u stajati savršeno. Najbitnija je nega lica. Koristite kreme za vaš uzrast, obavezno uklanjajte šminku pred spavanje i to činite penom, organskim kokosovim uljem, tonincima. Vlažne maramice i peškire za uklanjanje šminke zaboravite! Budite nežni pri nanošenju dnevnih i noćnih kremica, nemojte grubo trljati kožu. Probajte da kremice za regije ispod očiju koristite i za celo lice i vrat, dajete više vlažnosti koži na taj način i pomažete njenoj elastičnosti, te ona ne puca ili se dodatno ne masti”, ističe Katarina.

Kada je konkretno o šminkanju reč, preporučuje sledeće trikove:

NANOŠENJE MASKARE

Pokušajte da nanesete maskaru za oči dok žmurite. Umočite četkicu u bočicu, prislonite vašim trepavicama i pre nanošenja zažmurite. Tako nećete treptati pri nanošenji i razmazivati maskaru, a trepavice će dobiti na volumenu i dužini.

KARMIN UMESTO RUMENILA

Poznato je da su naše mame i bake karmin koristile i za rumenilo, a to je i dalje tajna šminkera na modnim revijama. Karmin sadrži ulja koja lepo prijanjaju na kožu. Vrhovima prstiju utapkajte karmin na jagodice lica. Dobićete prirodniji, sjajniji i zdraviji izgled kože . Nije mat uvek najbolja solucija za izgled!

POSTOJANOST KARMINA

Uzmite salvetu i podelite je na slojeve – jedan od njih će vam biti dovoljan. Nakon nanošenja olovke za usne preko karmina prislonite sloj salvete na usne i pridržavajte je jednom rukom, a drugom rukom nanesite kameni puder na usne preko salvete. Na taj nacin puder će absorbovati višak ulja, učiniće da vaš karmin bude mat i samim tim dugotrajniji.

I zapamtite – vi ste lepi onoliko koliko se smejete!

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime