Licej u Kragujevcu

0
6868

LicejPri kraju prve vladavine kneza Miloša Obrenovića, na predlog ministra prosvete i crkvenih poslova Stefana Stefanovića Tenke, osnovana je 1838. u Kragujevcu prva viša škola u Srbiji – Licej.

Knez Miloš je 19. juna 1838. uputio pismo ministru prosvete, u kome mu preporučuje da pronađe profesora koji će ujedno biti i direktor, kao i jednog inžinjera koji je po knezu bio potreban Liceju. Ministar se za pomoć obratio vojvođanskim Srbima da mu preporuče profesore, ali niko od preporučenih profesora nije želeo u Srbiju. Za prve profesore su tada postavljeni Atanasije Teodorović i Petar Radovanović, profesori gimnazije. Todorović je postavljen i za prvog rektora Liceja, a nadzor je poveren Dimitriju Isailoviću. U cilju formiranja biblioteke, ministar prosvete se obratio Beču za pomoć, da mu pošalju spiskove najboljih i najnovijih knjiga.

Licej je prvo bio smešten u „ zdanje na Lepenici koji je varoški špitalj (bolnica) bio“, a 1839. godine je premešten u novu zgradu „Gostinski konak“. Predmeti koji se izučavali na Liceju bili su samo produžetak gimnazijskog obrazovanja, a profesori Teodorović i Radovanović su bili jedini predavači. Bili su to opšta istorija, matematika, statistika, nemački jezik i crtanje. Do 9. oktobra 1839. godine, Licej i Gimanzija su radili u istoj zgradi, a tada je Licej, kao viša škola, odvojen posebnom uredbom. Prva generacija je brojala 16 polaznika, bili su podeljeni u prvo i drugo filozofsko odeljenje, a pošto nisu imali udžbenike, učili su iz beležaka koje su im profesori predavali. Već druge godine, upisalo se preko trideset učenika, a nastavu je izvodilo šest profesora. Pored Teodorovića i Radovanovića predavali su još Isidor Stojanović, Kosta Branković, Dimitrije Isailović i Atanasije Nikolić.

Na predlog Stevana Radičevića, ministra prosvete, 1840. godine je otvoreno Pravno odeljenje, koje predstavlja preteču Pravnog fakuleta. U Pravno odeljenje se stupalo posle završenog Filozofskog odeljenja, a prvi profesori su bili Jovan Sterija Popović i Ignjat Stanimirović.

Odlukom da se prestonica preseli u Beograd, i Licej je 1841. godine premešten u novu prestonicu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime