„Labudovo jezero“ u Pozorištu za decu

0
1222

labudovo jezeroSutra od 12 sati, u Pozorištu za decu Kragujevac, biće izvedena predstava „Labudovo jezero“.

Za ovu predstavu slobodno se može reći da je ponos Pozorišta za decu, o čemu u prilog idu i brojne nagrade na domaćim i međunarodnim festivalima. Kao zvanično najbolja predstava Srbije 2013. godine, „Labudovo jezero” je nosilac „Gran prija” na Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici i Dečijem pozorišnom festivalu „Pozorište zvezdarište” u Beogradu, osim glavne nagrade osvojene su i nagrada za najbolje estetsko-tehnološko rešenje lutaka, nagrada za kolektivno glumačko majstorstvo i nagradu za najbolju kreaciju lutaka.

Adaptaciju libreta, koreografiju i režiju radio je Todor Valov, scenografiju, lutke i kostim Stefanka Kjuvlijeva, izradu lutaka i dekora atelje prestoničkog lutkarskog teatra-Sofija. Korišćena je muzika Petra Iljiča Čajkovskog, a muzičku adaptaciju je radio Plamen Mirčev-Mirona.

Šetajući pokraj jezera princ Zigfrid vidi jato labudova, koje želi uloviti, ali princeza Odeta, koju je zli čarobnjak Rotbard pretvorio u labudicu, opčini princa svojim plesom i lepotom, te se oni zaljube. U tom trenutku se pojavljuje Rotbard i njegova kćer Odilija, koja je crni labud, negativna kopija Odete. Zigfrid naivno pomisli da je to njegova voljena, te s njom pleše i obećava joj večnu ljubav.. Shvativši šta je učinio, princ odlazi na obalu jezera i moli Odetu da mu oprosti. Ona mu oprašta, ali pojavljuje se Rotbard i započinje borbu sa princem. Princ Zigfrid, koji je oličenje dobra pobeđuje čarobnjaka i tako skida čini sa svoje voljene princeze Odete. Ovim se srećno završava ova lutkarska predstava gde su  izvođači opremljeni  živopisnim kostimima, a o siluetama i rešenju lutaka ne treba trošiti reči, već prepuštamo posetiocima da sami procene njihovu magičnost.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime