Kuća Svetozara Markovića u Kragujevcu

0
4870

Kuca S MarkovicaU ulici Svetozara Markovića broj 23 u Kragujevcu nalazi se stara zgrada koja potiče iz prve polovine 19. veka. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se više starih zdanja i sve zajedno čine  oazu arhitekture starog Kragujevca.

Pored arhitektonskih vrednosti ova zgrada ima i istorijski značaj, jer je u njoj u periodu od 1873. do 1875. godine boravio Svetozar Marković. Bila je vlasništvo prote Miloja Barjaktarovića, prijatelja i saradnika Svetozara Markovića.

Po stilu građenja, ova zgrada pripada tipu građevina stare balkanske arhitekture, kakva se često sreće po našim gradovima u prvoj polovini 19. veka. U njoj pored elemenata narodnog graditeljstva ima dosta istočnjačkih uticaja, koji u to vreme još uvek dominiraju u  Srbiji.

Zgrada je postavljena na ravnom terenu, u osnovi je pravougaona građevina, okrenuta glavnim delom prema dvorištu. Leži na plitkim temeljima od lomljenog kamena. Zidovi su joj rađeni po sistemu bondruka sa ispunom od opeke, malterisani i belo okrečeni. Krov je četvoroslivan sa ćeramidom i dve dimnjačke kape. Na pristupnoj strani zgrade je trem sa dekorativnom ogradom od obrađenih dasaka i ornamentisanim hrastovim stubovima. Iz trema vode vrata u unutrašnjost u kojoj se nalaze tri prostorije. U svim prostorijama u unutrašnjosti podovi su od dasaka, a tavanice malterisane. Pod delom zgrade ukopan je podrum, obzidan masivnim blokovima, a iznad njega se nalazi balkon.

Kuća prote Barjaktarovića predstavlja prvorazredni spomenik naše kulturno istorijske prošlosti. Zaštićena je 1948. godine kao kuća Svetozara Markovića, a kategorisana je kao kuturno dobro od izuzetnog značaja 1979. godine.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime