Kragujevčani u Noći pozorišta

0
1030

Po prvi put u Kragujevcu,  a drugi put u Srbiji, večeras se održava velika manifestacija pozorišta širom Evrope, “Noć pozorišta”, u kojoj učestvuje 15 gradova iz naše zemlje: Vranje, Pirot, Novi Pazar, Kragujevac, Aranđelovac, Lazarevac, Zaječar, Šabac, Vršac, Sremska Mitrovica, Ruma, Novi Sad, Kikinda, Apatin i Subotica.

U 46 kulturnih ustanova biće organizovano više od 60 predstava i 30 propratnih sadržaja (preformansi, muzički događaji, izložbe, radionice).

Kragujevac prvi put učestvuje u ovoj manifestaciji i to sa bogatim kulturnim sadržajem koji će realizovati Knjaževsko-srpski teatar, Pozorište za decu, Istorijski arhiv Šumadije, Narodni Muzej, SKC, Dom omladine i Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“.

“Noć pozorišta” realizuje se u okviru projekta “European theatre night”, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, lokalnih samouprava i kulturnih institucija.

“European theatre night” je međunarodni projekat pokrenut 2008. godine u Hrvatskoj sa ciljem da se direktno podstakne dramsko stvaralaštvo na prostoru čitave Evrope i kultura približi široj javnosti.

Osim u Srbiji i Hrvatskoj, projekat se realizuje i u Slovačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Mađarskoj i Austriji, a od sledeće godine u “Noći pozorišta” uživaće i publika u Španiji i Portugalu.

Knjaževsko-srpski teatar Joakum Vujić, najstarije je srpsko pozorište koje je osnovao Joakim Vujić (1772-1847), pisac, prevodilac, učitelj stranih jezika, univerzalni pozorišni stvaralac, direktor Knjažesko-srbskog teatra u Kragujevcu 1835/36. godine. Poniklo je u vreme borbe za nacionalnu nezavisnost i u periodu kada su postavljeni temelji kulturnom životu u Srbiji. Delilo je sudbinu svog naroda, održavajući kontinuitet preko raznih družina i pozorišnih formacija. Obnovljeno posle II svetskog rata, postalo je najotvorenija kulturna institucija grada čije se delovanje osećalo u užoj i široj sredini. U Kragujevcu se prve pozorišne predstave pominju 1825. godine. Pripremao ih je i izvodio učitelj Đorđe Evgenijević sa đacima. Prilikom svog dolaska u Kragujevac u njima je učestvovao i Joakim Vujić. Na poziv Kneza Miloša u jesen 1834. godine Joakim dolazi u Krgujevac kao ličnost velikog pozorišnog iskustva i poznavalac obimnog pozorišnog repertoara. Postavljen je za direktora Teatra sa zadatkom da organizuje rad pozorišta…

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime