Kragujevačko pevačko društvo i Kragujevački orkestar izvode Mocartov „Rekvijem”

0
1512

g8xibil1-copy

Kragujevačko pevačko društvo i Kragujevački orkestar izvode Mocartov „Rekvijem“, u subotu, od 20 časova, u holu Druge Kragujevačke gimnazije.

Kragujevačko Pevačko Društvo osnovano je 2014. godine na temeljima entuzijazma grupe prijatelja. Od samog početka cilj hora je da obogati i unapredi muzičku scenu grada Kragujevca, ali i celog regiona. Za kratko vreme KPD je nastupalo na svim značajnijim manifestacijama našeg grada među kojima se izdvaja ovogodišnji nastup na festivalu OKTOH. U saradnji sa Kragujevačkim orkestrom, 2014. godine KPD je izvelo delo G. F. Hendla oratorijum „Dixit dominus”, i to u Kragujevcu, Čačku i Beogradu, a naredne godine hor izvodi i delo američkog kompozitora S. Dobrogoša, Misa za gudački orkestar, hor i klavir. Na takmičenju „Horovi među freskama” u Beogradu 2015. godine, KPD osvaja nagradu Vojislav Ilić za najbolji kamerni hor i autentično izvođenje duhovne muzike. Na poziv Pančevačkog srpskog crkvenog pevačkog društva (naš najstariji hor) i njihove dirigentkinje, gospođe Vere Carine, KPD je otvorilo ovogodišnji XIX međunarodni festival duhovne muzike u Pančevu.

Umetnički direktor i horovođa Kragujevačkog Pevačkog Društva je Đorđe Catić, nastavnik solfeđa i teorije muzike u Muzičkoj školi „dr Miloje Milojević” u Kragujevcu.
Kragujevački orkestar će svirati pod dirigentskom palicom Nemanje Mitraševića.
Solisti su Evgenija Jeremić , Zorica Beloica, Tibor Heveši i Goran Krneta.

Kragujevački orkestar je osnovan 2011. godine na inicijativu dirigenta Nemanje Mitraševića, učenika i profesora Muzičke škole „dr Miloje Milojević” kao i studenata iz Kragujevca. Sačinjavaju ga profesori, studenti iz Kragujevca kao i nekadašnji sugrađani-uspešni umetnici institucija kulture u Srbiji i inostranstvu. Spoj mladosti i iskustva ima za cilj negovanje i razvoj orkestarskog zvuka i umetničkog izraza. Orkestar deluje po projektu i zabeležio je zapažene nastupe u Srbiji izvodivši dela baroka.

Rekvijem Volfganga Amadeusa Mocarta jedno je od njegovih najpoznatijih dela, ali istovremeno i najintrigantnijih. Rekvijem jeste Mocartovo poslednje delo, koje je, zbog kompozitorove prerane smrti, ostalo nedovršeno. Nastajalo je tokom drugog dela 1791. godine, nakon što je Mocart prihvatio narudžbinu velikog ljubitelja muzike – grofa Franca fon Valsega (Franz von Walsegg). Grof fon Valseg delo je naručio kao sećanje na svoju preminulu suprugu, a Mocartu je to bila prilika da se, nakon komponovanja mnogih misa i kraćih liturgijskih kompozicija, oproba u možda najdramatičnijem muzičkom žanru. Muzika Rekvijema prevazilazi duhovnu muziku i ideju o smrti koja nije samo neprijatelj već nudi večni mir. Dostojanstvenost Rekvijema nije posvećena samo preminulima, već i onima koji za njima ostaju u patnji.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime