Kragujevačke ulice od sada pod budnim okom kamere

6
4864

Sistem video nadzora u Kragujevcu trenutno je u fazi testiranja. U rad je pušteno šest kamera. Nakon toga sledi takozvana kalibracija sistema koji bi u punom kapacitetu trebalo da profunkcioniše krajem godine.

Reč je o projektu koji se finansira sredstvima od naplaćenih saobraćajnih kazni. Po Zakonu o bezbednosti saobraćaja grad je u obavezi da 30 posto tih sredstava opredeli za podizanje bezbednosti saobraćaja.

Rezultat toga je projekat video nadzora u vrednosti 26,9 miliona. On podrazumeva 37 kamera, od kojih su 26 već postavljene na autobuskim i taksi stajalištima.

“Njihov primarni zadatak je da nadgledaju bezbednost saobraćaja na tim mestima zato što tu ima dosta uključenja i isključenja iz saobraćaja, a s druge strane da kontrolišu i nelegalan linijski taksi prevoz putnika. Sistem je automatizovan i ima mogućnost da automatski očitava tablice i na osnovu tog podatka kreira prekršajne prijave”, pojasnio je Vladimir Dobi član Gradskog veća za investicije i upravljanje projektima.

Preostalih 11 kamera koje su takođe postavljene u gradu služiće za nadgledanje opšte bezbednosti saobraćaja, u smislu gužve u saobraćaju ili saobraćajnih nesreća i prekršaja.

Celokupan sistem video nadzora razvija se u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.

“S obzirom na to da mi kao gradska uprava nemamo pravo da se bavimo takvim poslovima, nakon puštanja u rad, sistem predajemo na upravljanje MUP– u koji će nam dostavljati informacije vezane za komunalne delatnosti u nadležnosti grada”, istakao je Dobi.

Realizacija tog projekta, takođe u saradnji sa MUP– om, biće nastavljena i naredne godine. Reč je o postavljanju pet kamera koje će biti namenjene kontroli brzine. Vrednost projekta je između 45 i 50 miliona dinara. U toku je izrada idejnog rešenja i definisanje lokacija u gradu. Grad planira da sa tim projektom aplicira kod Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj kako bi obezbedio bar polovinu potrebnih sredstava.

6 KOMENTARI

  1. Bolje da ste te pare ulozili u asfaltiranje ulica i pravljenje neke parking garaze, nego sto ljudima skidate kozu s’ ledja.

  2. Tako je. Policajaca u saobraćaju na ulicama Kragujevca i onako gotovo da nema. Sad će ih biti još manje. Umesto njih radiće kamere. A pare za kamere su novi izdatak za glasaće plus još jedan trajni namet, a to su kazne za vrlo blage propuste. Institut opomene je izgleda ukinut. Samo kazne neselektivno i onima što ih nisu platili godinama isto i onima što plaćaju više puta godišnje. Vrlo ružno.

  3. Prethodnim komentatorima je bilo teško da uče pravopis u školi, ali zato nije teško da komentarišu vioku tehnologiju. Sem ako nisu nelegalni taksisti.

    Svaki sistem video-nadzora smanjuje stopu kriminaliteta, povećava bezbednost.

    Ali to takvima ne odgovara.

  4. Sistem video nadzora je svakako potreban ovom gradu ali ne sa ciljem da se puni gradski i republicki budzet vec da se na osnovu uocenih nepravilnosti poboljsa opsta bezbednost objekata i lica u ovom gradu. I ovo nema nikakve veze sa pravopisom vec treba gradjanima u sto vecem broju dozvoliti da iznesi svoja misljenja i zapazanja bez ustrucavanja, jer to je nacin da se nesto moze i popraviti,ali samo kod pametnih ljudi koji nisu politicki obojeni a posebno ostrasceni.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime