Kragujevac ostaje u vanrednoj situaciji, nadležni pozivaju na odgovorno ponašanje

1
2868

Nakon sastanka Štaba za vanredne situacije saopšteno je da j eKragujevac i dalje u vanrednoj situaciji. Grad će i dalje nastaviti sa pritiskom da se propisane mere sprovedu, tako što će kontrole biti pojačane. U školama nema novoregistrovane pojave virusa.

U Kragujevcu su prema podacima Instituta za javno zdravlje danas registrovane 24 novozaražene osobe koronavirusom, a tog broja je 23 Kragujevčana.

“Kragujevac ponovo proživaljava situaciju iz bliske prošlosti jer imamo uzlaznu putanju broja zaraženih. Duga i posvećena borba dala je rezultate i to čini i dalje, ali ova bolest je nepredvidiva a nažalost jedan mali broj nas tu bolest zanemaruje. Smatram da je većina Kragujevčana do sada pokazala odgovoran odnos prema ovoj krizi, ali još ima onih koji nipodaštavaju opasnost koju kovid donosi svima nama”, rekao je na konferenciji za medije Nikola Dašić, gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije grada Kragujevca..

On je dodao da pokazatelj broja zaraženih prema podacima od juče i prekjuče nije dobar.

“Podsećam da je grad Kragujevac još uvek u vanrednoj situaciji i da u skladu sa Uredbom Vlade Republike Srbije moramo da se ponašamo na određeni način”, kazao je Dašić.

Na današnjem sastanku Štaba za vanredne situacije zaključeno je da se u gradskom prevozu mere poštuju, kao i u većem delu institucija, trgovinskih i ugostiteljkih objekata, ali ima situacija gde se epidemiološke mere ne primenjuju onoliko koliko složenost situacije zahteva.

“Naš cilj je da obezbedimo maksimalno poštovanje epidemioloških mera u gradu, a Kragujevac ima mogućnosti i resurse da nastavi sa pritiskom da se propisane mere Vlade Srbije sprovedu. Pojačećemo kontrolu trgovinskih lanaca, ugostiteljskih objekata, privatnih firmi, javnih institucija i preduzeća i svih onih mesta u kojima je moguć prenos infekcije”, istakao je Dašić.

Kako je rečeno, olakšavajuća okolnost je što u školama još uvek nema novih pojava virusa, a ispitivanjem kontakata većina novozaraženih od juče i prekjuče virus je dobila na privatnim proslavama od kojih se dobar deo nažalost održava u jednom delu ugostiteljskih objekata.

“Shvatam da je i za grad Kragujevac veliki problem privredna aktivnost i da ugostiteljski objekti najviše trpe posledice, ali mi kao grad nažalost nismo u mogućnosti da zbog značajno manjeg broja ljudi izađemo iz vanredne situacije. Održavati velike proslave u ovom trenutku je krajnje neodgovorno zbog čega apelujem na građane Kragujevca da se kao i građani Evrope ponašaju odgovorno i putem imejla ili telefonom prijave svaki slučaj kršenja epidemioloških mera. Ne smemo da dozvolimo da manjina zatvori poslove, ugrozi radna mesta i odvijanje školske nastave svima koji su jedinstveni u ovoj borbi”, poručio je Dašić.

KC Kragujevac je tokom avgusta i septembra, bio u non kovid sistemu i u tom periodu lečio hroničnne pacijente. Imajući u vidu da je ovih nedelja bilo između 18 i 22 pacijenta iz svih regiona koje pokriva a da je zadnja dva dana taj broj 27 sa izmenjenom kliničkom slikom, direktor Kliničkog centra Kragujevac dr Predrag Sazdanović je izrazio bojazan da će ova ustanova polako ulaziti u kovid period. Na respiratoru je trenutno pet pacijenata, a ovaj stabilan broj je rezultat odgovornog ponašanja stanovništva ne samo Kragujevca i Šumadije već i ostalih regiona.

“Nažalost manjina se u poslednje vreme ponaša neodgovorno i suočićemo se sa nečim što smo već videli”, kazao je Sazdanović.

Na pitanje novinara o broju smrtnih slučajeva Sazdanović je odgdovorio da se “pravi državna revizija svih podataka”, kao i da se svi podaci nalaze se na sajtu Batuta.

“Nismo kompetentni da komentarišemo”, dodao je Sazdanović.

On je apelovao na građane da nose maske, održavaju fizičku distancu, izbegavaju zatvoreni prostor i potencijalno opasne situacije jer su to osnovne mere zaštite sopstvenog zdravlja.

“Naš cilj je da relativno mali broj zaraženih zadržimo što je duže moguće kako ne bi napravili situaciju da bolnica bude prepunjena kovid pacijentima”, kazao je direktor Doma zdravlja Vasilije Antić.

Dom zdravlja će testirati i lečiti ambulantne pacijente, Klinički centar teže, Institut za javno zdravlje radi laboratorijsku potvrdu infekcije, epidemiolozi određuju izolaciju za obolele i karantin za njihove kontakte, a grad Kragujevac radi inspekcijski nadzor, zadaci su koje je utvrdio Štab za vanredne situacije.

Zasedaćemo svake nedelje, kazao je Antić, a ukoliko bude bilo potrebno i češće.

U Šumadiji je distribuirano najviše vakcina protiv gripa do sada (13200 Šumadija, 10000 Kragujevac), taj prvi kontigent je potrošen, ali se očekuje nova isporuka iz Torlaka tokom sledeće nedelje i dalje sukcsivno.

Inače, ukoliko primete kršenje epidemioloških mera, građani Kragujevca mogu da ih prijave na broj telefona 505800 pri Situacionom centru ili na imejl inspektor@kg.org.rs.

1 KOMENTAR

  1. Gde su Pare ej tri miliona dinara ste spickali,najveci porez imamo u Srbiji! Grad neosvetljen skroz,istocni deo grada kao da ne postoji, propala,mala Vaga,sramota!Pale Nam I unistavaju Spomenike Istorije a Luftika spava!

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime