Kragujevac od filma Titanik – krv i čelik zaradio dva miliona evra

0
1449

Grad Kragujevac je od pre nekoliko dana na mapi atraktivnih destinacija filmske industrije Srbije, što bi tom gradu moglo da donese veliku zaradu. O kakvom biznisu je reč govori i podatak da se za samo tri nedelje snimanja TV filma „Titanik – krv i čelik“, prošle godine u Kragujevac slilo više od dva miliona evra.

– Cilj je da se Kragujevac promoviše i razvija kao isplativa visokokvalitetna i konkurentna destinacija za svetske filmske projekte – kaže Dejan Iskrenović, načelnik u Upravi za imovinu grada Kragujevca.

Srbija je u protekle dve godine izgubila na desetine miliona evra jer su filmski producenti zbog nepovoljnih uslova kod nas odlučili da svoje projekte rade u drugim zemljama u regionu. Kragujevac je jedan od izuzetaka.

– Stranci su otišli zbog toga što im ovde ljudi nisu izašli u susret, uglavnom zbog zastarelih zakona. Kragujevac je filmskim ekipama besplatno ustupio prostor, ali je zato imao koristi – ističe Iskrenović.

Iz Ministarstva kulture poručuju da je u toku izrada podzakonskih akata kojim bi se regulisala ova oblast i omogućili povoljniji uslovi za snimanje velikih i skupih produkcija u našoj zemlji.

A korist bi imali svi. Za pomenuto snimanje „Titanika“ bilo je angažovano ukupno 1.200 statista iz Kragujevca. Jedan od momaka koji je dobio posao na tom projektu je i Miloš Milivojević.

– Dobili smo kostime i na snimanju u staroj fabrici smo bili skoro po ceo dan. Ali, imali smo besplatan doručak, ručak i svakog dana su nam na kraju snimanja isplaćivane na ruke dnevnicu od 20 evra. Za tri nedelje smo zaradili dve prosečne mesečne plate u Srbiji – priča Miloš.

Zarađuju ne samo statisti, već i ugostitelji, pa i komunalna preduzeća koja su imala puno posla i sve su odmah naplatili.

U Kragujevcu je snimao i Kris Not, poznatiji kao Zverka iz serije „Seks i grad“. Tu su snimani i „Selo gori, a baba se češlja“, „Led“, a i delovi „Ravne gore“.

Izvor: Blic (N. Radišić/B. Kuljanin)

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime