Kragujevac nadomak novog sertifikata NALED

1
981

Kragujevac ima mogućnost da uskoro uđe u društvo najboljih opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

naled

Sporazum o članstvu u regionalnoj mreži potpisan je u decembru prošle godine i od tada Kragujevac intenzivno, u skladu sa dobijenim smernicima, radi na kreiranju dobre poslovne klime i uvođenju priznatih standarda efikasne i transparentne lokalne administracije.

Kvalitet lokalnog poslovnog okruženja ocenjuje se na osnovu više od 80 kriterijuma koji su grupisani u 12 kategorija.

S obzirom na to da je Kragujevac završio prvu fazu pripreme i prikupljanja dokumentacije za ispunjenost kriterijuma za članstvo u regionalnoj mreži gradova i opština jugoistočne Evrope sa povoljnim poslovnim okruženjem, danas i sutra u Kragujevcu boravi evaluaciona komisija NALED – a čiji je zadatak da utvrdi šta je urađeno.

Kako je rekao Jovica Damnjanović, vodeći evaluator, kompletna dokumentacija je pregledana tokom leta, a danas i sutra komisija će imati sastanke sa predstavnicima Gradske uprave, članivima Gradskog veća i predstavnicima javnih preduzeća.

“Ukoliko bude potrebno, daćemo smernice za dalji rad i očekujemo da već do kraja godine ili posle novogodišnjih praznika uručimo sertifikat gradu Kragujevcu”, kazao je Damnjanović.

Kragujevac je među prvima u Srbiji prepoznao značaj NALED sertifikata tako da je još 2008. godine dobio sertifikat za povoljan privredni ambijent.

“To je podrazumevalo sprovođenje niza sistemskih mera i tada smo uspeli da podignemo poslovni ambijent na viši nivo, da budemo konkurentni kada su u pitanju strana ulaganja i smanjimo nezaposlenost. Taj sertifikat je bio nacionalnog karaktera, a sada smo u postupku dobijanja regionalnog sertifikata koji je za naš grad veoma značajan”, istakao je Momčilović.

Član Gradskog veća za privredu Radomir Erić kaže da lokalna uprava spremno dočekuje evaluacionu komisiju koja bi trebalo da proceni da li je prikupljena dokumentacija potpuna i validna.

“Zadatak komisije je da na licu mesta proveri da li su mere koje preduzimamo za sertifikaciju povoljnog poslovnog okruženja u skladu sa postavljenim standardima NALED – a. Nakon ove posete znaćemo da li smo ispunili postavljene ciljeve”, kaže Erić.

Inače, da bi opština odnosno grad stekao status sredine po meri privrede prema regionalnom BFC SEE standardu, potrebno je da ispuni 75 odsto navedenih kriterijuma. Period važenja sertifikata je dve godine.

1 KOMENTAR

  1. A sta je to NALED? NALED je nevladina organizacija! Velicanje njihovog certifikata je mera poniznosti i gluposti.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime