Kragujevac na svetskoj mapi filmskih lokacija

0
1124

Kragujevac na svetskoj mapi filmskih lokacijaKragujevac i Topola našli su se među 11 gradova i opština koji su, prema proceni Srpske filmske asocijacije, prvi ispunili sve uslove za uspešno uspostavljanje poslovnog okruženja naklonjenog filmu. To znači da su u lokalnim samoupravama koje su stekle zvanične sertifikate, pojednostavljene procedure za dobijanje raznih dozvola za snimanje, uspostavljeni razumni i transparentni cenovnici za korišćenje lokacija, kao i da je poboljšano iskorišćenje ugostiteljskih i turističkih objekata. Prvi ciklus sertifikacije rezultat je dvogodišnjeg projekta Srpske filmske asocijacije i njenih partnera, SIEPE i NALED-a, koji su finansirali Evropska unija i USAID.

Za grad Kragujevac ovaj sertifikat znači mnogo jer će se nakon njegovog uručenja Kragujevac naći na svetskoj mapi lokacija pogodnih za snimanje filmova.

Filmske ekipe ne donose samo glamur nego pored svega toga donose značajna ekonomska sredstva koja troše u realizaciji svojih projekata.

U prvom krugu sertifikacije, pored Kragujevca i Topole u Šumadiji, kao najuspešniji u uspostavljanju poslovnog okruženja naklonjenog filmu ocenjeni su i Sombor, Subotica, Smederevo, Valjevo, Pančevo, Požarevac i beogradske opštine Savski venac i Vračar. Sertifikat je uručen i MUP-u čija je kooperativnost od izuzetnog značaja za filmske stvaraoce, s obzirom na to da MUP izdaje veliki broj dozvola neophodnih za snimanje.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime