Kragujevac dobija novi zatvor

0
1414

zatvorBroj osuđenika i pritvorenika u Srbiji u poslednjih 20 godina porastao je više od tri puta, sa 3.600 početkom 90-tih, na 11.300 u toku prošle godine, ali je nakon primene Zakona o amnestiji u novembru, taj broj smanjen za više od 1000.

U ovom trenutku u zatvorima se nalazi ukupno 10.228 osuđenih i pritvorenih lica, ali taj broj i dalje predstavlja problem u funkcionisanju sistema, pa je država predvidela niz strateških mera i aktivnosti za njegovo rešavanje.

U Srbiji postoji 35 ustanova za izvršenje krivičnih sankcija (od kojih su šest na Kosovu i Metohiji), ali s obzirom na problem prenaseljenosti zatvora, posebno onih zatvorenog tipa, država je započela izgradnju dva nova zatvora u Pančevu i Kragujevcu i preduzela druge strateške mere za rešavanje tog problema.

Sredstvima koja su odobrena kreditom Razvojne banke Saveta Evrope, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde i državne uprave gradi zatvor u Pančevu za smeštaj 500 lica lišenih slobode i Kragujevcu za smeštaj 400 lica.

Planirani rok završetaka obe ustanove je do 2016. godine, navodi se pored ostalog u preglogu Strategije razvoja sistema izvršenja krivičnih sankcija u Srbiji od 2013. do 2020, koji je objavljen na sajtu Ministrastva.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime