Kragujevac dobija Institut za vantelesnu oplodnju

0
1783

v8afjux3-copy

U Kliničkom centru Kragujevac, od marta meseca, trebalo bi da počne sa radom Institut za vantelesnu oplodnju za čiju izgradnju su sredstva obezbeđena iz Fondacije „Dragica Nikolić“. Ministarstvo zdravlja obezbedilo je opremu i materijal vrednu 40 miliona dinara, a prema procenama kapaciteta, na ovom Institutu godišnje će se obavljati oko 150 postupaka vantelesne oplodnje koje će finansirati država.

Tim povodom, radove na izgradnji Instituta koji su otpočeli u oktobru mesecu obišli su Tomislav Nikolić, predsednik Republike Srbije, Dragica Nikolić, predsednica Fondacije i Zlatibor Lončar, ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije.

– Izgradnja centra za matične ćelije u Kragujevcu je uslovila izgradnju Instituta za vantelesnu oplodnju. Institut će se prostirati na 340 kvadrata, a vrednost radova je oko 73 miliona dinara. Ako vremenski uslovi dozvole, Institut bi trebalo da bude završen u martu. Kao što znate, glavni projekat Fondacije je „Više da nas bude“ u okviru koga rekonstruišemo porodilišta u Srbiji. Ovo je, čini mi se, kruna tog rada – rekla je Dragica Nikolić.

Prema rečima Zlatibora Lončara, ministra zdravlja u Vladi Republike Srbije ovo ministarstvo je obezbedilo sredstva od oko 40 miliona dinara koja su namenjena za kupovinu opreme i materijala neophodnih za rad ovog Instituta.

– Pomogli smo i da ljudi koje je Klinički centar izabrao da se bave ovim poslom odu na specijalizacije i usavršavanja, tako da će u momentu kada radovi budu završeni, Institut odmah moći da počne sa radom jer neretko je bio slučaj da izgradimo nešto, a da nema ko tu da radi. Ovde smo o svemu tome vodili računa, i već smo uradili neke proračune prema kojima bi na godišnjem nivou ovde trebalo da se odradi 150 postupaka vantelesne oplodnje – kaže ministar Lončar.

Prema rečima ministra Lončara, na sednici Vlade usvojen je Zakon o vantelesnoj oplodnji.

– Postoje standardi koji će važiti za sve i više neće moći od bolnice do bolnice, od centra do centra da se određuju, i to su najstroži evropski standardi. Mislimo da ćemo time povećati kvalitet rada u tim centrima i procenat uspešnosti. U ovoj godini smo iz državne kase izdvojili novac za nešto manje od 2000 pokušaja vantelesne oplodnje, a parovi su imali pravo na tri besplatna pokušaja. Iskoristili smo maksimalno državne kapacitete, sklopili ugovore sa privatnicima, i sada idemo dalje. Razmišljamo i o povećanju starosne granice za žene – istako je ministar Lončar.

Prema nezvaničnim procenama u Srbiji trenutno ima oko 400.000 parova koji se bore sa problemom steriliteta. Kada je reč o Kragujevcu,  godišnje oko 150-200  parova, odlazi u državne centre u Beogradu, Nišu i Valjevu, na postupke vantelesne oplodnje.

Direktor Kliničkog centra Kragujevac, Predrag Sazdanović, izrazio je zahvalnost Fondaciji „Dragice Nikolić“ i Ministarstvu zdravlja koje je obezbedilo opremu.

– Imamo kadar i jedva čekamo da sklopimo sve ove kockice i da počnemo da radimo. Sterilitet je u Srbiji dobio ogromne razmere, gotovo epidemijske i na taj problem odgovor mora biti snažan, na više nivoa. Na kraju krajeva, mi smo ovde u službi populacione politike, a jedan segment populacione politike je i infertilitet, odnosno lečenje steriliteta – kaže prof. Sazdanović.

FOTO: Duško Đorđević

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime