Konstituisan gradski Savet za potrošače

0
988

gradski savet za potrosace

Kragujevac je prvi grad u Srbiji koji je konstituisao gradski Savet za zaštitu potrošača. Savet je obrazovan kao stalno radno telo Gradskog veća radi unapređenja sistema zaštite potrošača i saradnje nadležnih organa, organizacija i drugih učesnika u sistemu zaštite potrošača.

Savet, koji je danas održao prvu konstitutivnu sednicu, čine: prof. dr Radovan Vukadinović, redovni profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, članovi Gradskog veća Dalibor Jekić, Igor Mitrović i Zoran Jovanović, zatim Zoran Nikolić predsednik Organizacije potrošača Kragujevac, dr Dragan Vasiljević direktor Instituta za javno zdravlje i Aleksandar Stošić načelnik Odeljenja tržišne inspekcije.

Predsednik gradskog Saveta za zaštitu potrošača, Dalibor Jekić, član GV za privredu, rekao je da je grad Kragujevac još 2013. godine napravio iskorak u zaštiti prava potrošača i podsetio da prema izjavi predsednika Nacionalnog Saveta potrošača polako preuzima primat u toj oblasti koji je imao Novi Sad.

– Ovo je još jedan viši nivo na koji izdižemo zaštitu potrošača i sam sastav ljudi u Savetu svedoči da se radi o ljudima iz struke koji će dati značajan doprinos ovoj oblasti. Savet će se baviti svim onim na šta nas obavezuje Zakon o zaštiti prava potrošača – informisanje i edukacija građana, praćenje zakonske regulative, davanje predloga, bezbednosti hrane na našoj teritoriji. Gradski Savez za zaštitu potrošača pratiće rad Organizacje potrošača u Kragujevcu i davati instrukcije za naredni period – rekao je Jekić.

Uloga Saveta, prema rečima Zorana Nikolića, predsednika Organizacije potrošača u Kragujevcu, je da realno sagledava stanje zaštite potrošača, a pre svega da se bavi problemima koji se nalaze na lokalu.

– To pre svega znači da se stara o svim onim odredbama koje se tiču rada javnih komunalnih preduzeća što će doprineti da Grad svoje poslovanje učini efikasnijim kroz neposrednu i potpuno nezavisnu kontrolu svih onih preduzeća koja treba da budu na usluzi građanima. Kragujevac je već regionalni centar, a konstituisanjem ovog tela šalje se jasna poruka da se politika zaštite potrošača ne može sprovoditi na centralnom nivou već mora biti efikasna na regionalnom, odnosno lokalnom nivou – kazao je Nikolić.

Inače, na današnjoj konstitutivnoj sednici usvojen je poslovnik o radu gradskog Saveta za zaštitu potrošača koji će se sastajati kvartalno i razmatrati sva tekuća pitanja u ovoj oblasti.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime